2018-07-25 Pomazánkové máslo Na chlebu a se sezónní zeleninou funguje skvěle už 40 let, evropské legislativě navzdory

Pomazánkové… nic? Na chlebu funguje skvěle už 40 let, „máslo“ se mu ale oficiálně říkat nesmí

Při současném horkém počasí možná taky nemáte chuť vyvářet a lopotit se večer v kuchyni s přípravou teplého jídla. Náš tip na studenou večeři určitě znáte: dobrý bezlepkový chleba a tradiční pomazánkové třeba z Olmy. Když talíř doplníte sezónní zeleninou, volským okem a dozdobíte pažitkou, máte hotovo za pět minut. Rychle, zdravě, sezónně.

Pomazánkové „máslo“ (jak se mu ovšem říkat nemá), bezesporu patří mezi tradiční české výrobky a najde si místo i v kuchyni bezlepkářů. Vyrábí se už od roku 1977 jako lehčí a zdravá alternativa skutečného másla. Obsahuje jen něco málo přes 30 % mléčného tuku, a proto nesmí dle legislativy nést označení „máslo“. Přestože se Česká republika pokoušela prosadit výjimku, neuspěla a poslední kelímky s historickým značením sjely z linek mlékáren v roce 2014. Dnes už v obchodech najdeme pouze označení „tradiční pomazánkové“. V naší redakci se tomu už několik let smějeme, protože jde o takový češtinářský okleštěnec. Druhým takovým případem, který vás možná také napadne, je „tuzemák“. Byť legislativu a její záměr chápeme, tak nám to u pomazánkového ***** (doplňte si sami) přijde škoda. V České republice o matení spotřebitele nemohla být řeč.

Svěží a lehce nakyslá chuť a snadná roztíratelnost jsou hlavní plusy pomazánkového. A jak potvrzuje naše kolegyně Petra z redakce, tak pomazánkové milují i děti. „Na chleba donedávna syn nechtěl nic jiného. Trošku mě to překvapilo, protože já sama pomazánkové jako dítě prakticky nejedla právě kvůli té nakyslé chuti. Klasické máslo náš malý na pečivo vůbec nechtěl. Dokonce ani pod marmeládu. Všude jen pomazánkové,“ řekla nám k tématu Petra.

Ať už tedy pomazánkovému budete nadále říkat máslo nebo jakkoliv jinak, určitě stojí za vyzkoušení. Na léto se hodí perfektně. Když si ho namažete na čerstvé bezlepkové pečivo, bohatě obložíte zeleninou a bylinkami, tak budete zaručeně nadšeni!

Co nejčastěji doprovází celiakii?

Přestože lékařské znalosti v oblasti autoimunních chorob se neustále prohlubují, stále zůstává řada nejasných a nezodpovězených

Co nejčastěji doprovází celiakii?