Bezlepková bageta s paštikou

Bezlepková domácí bageta s paštikou

Pečení bezlepkových rohlíků, chleba nebo baget nás baví. V době prázdnin o to víc, že si balíme domácí pečivo s sebou na výlety. Místo sušenek si tak dáváme radši třeba bezlepkovou bageta s paštikou. A doplníme, že xanthanu se bát nemusíte – už jsme o jeho používání psali.

Ingredience:

na domácí bagetu:
2 bílky + teplou vodu,
475 g bezlepkové mouky,
2 lžičky xanthanové gumy,
lžíce krupicového cukru,
½ lžíce instantního droždí,
lžička soli,
hrst sezamu

na obložení:
3 ředkvičky,
mrkev,
hrst čerstvého baby špenátu,
170 g Kostelecké uzeniny Poctivá Selská paštika,
⅓ salátové okurky

Postup:

  1. Bílky dejte do odměrky a dolijte teplou vodou tak, abyste měli celkem 445 ml. Promíchejte.
  2. V míse smíchejte mouku, xanthanovou gumu, cukr, droždí a sůl. Promíchejte a přimíchejte směs z bílků.
  3. Vypracujte těsto (cca 3 minuty), pomoučněte a nechte 2 hodiny kynout.
  4. Těsto rozdělte na tři stejné díly. Část, kterou nechcete dál zpracovat, můžete dát do ledničky, takže si můžete upéct čerstvou bagetu kdykoliv v následujících 5 dnech.
  5. Na pomoučném válu vyválejte z těsta tvar bagety. Namočte nůž a shora budoucí bagetu po celé její délce nařízněte. Jejich povrch lehce navlhčete vodou a posypte sezamem. Přikryjte utěrkou a nechte dalších 40 minut kynout.
  6. Troubu předehřejte na 230 °C. Plochý pekáč vyložte pečicím papírem a přendejte na něj bagety. Hlubší pekáč dejte do trouby a nechte zahřát.
  7. Pekáč s bagetami vložte do trouby, do hlubšího pekáče vlijte 200 ml vody a pečte dozlatova 25-35 minut.
  8. Nechte vychladnout. Špenátové listy omyjte, zbylou zeleninu nakrájejte. Bagety rozkrojte, spodní stranu potřete paštikou, na ní navrstvěte lístky baby špenátu, dále ředkvičky, okurku a mrkev a přiklopte vrchní stranou.