Ratatouille

Mercredi français: Ratatouille

Trocha franštiny nikoho nezabije. Aneb jak titulek napovídá, tak dnes jedeme francouzskou středu s ratatouille. Pochopitelně bez lepku. A proč? Protože zelenina, protože rajčata, protože cukety a především proto, že nám to děsně chutná. A vám? 🙂

Ingredience:
2 hrnky rajčatového pyré,
2 stroužky česneku,
2 hrsti tymiánu,
2 lžíce olivového oleje,
½ lžičky mletého chilli,
žlutá cuketa,
zelená cuketa,
červená paprika,
3 brambory,
sůl a pepř na dochucení,
olej ve spreji

na bešamelovou omáčku:
lžíce Olma Olomouckého másla,
lžíce hladké mouky,
hrnek vlažného plnotučného Tatra mléka,
¼ lžičky muškátového oříšku

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Zeleninu nakrájejte na tenká, stejně velká kolečka.
  2. Brambory na kolečka dejte do vroucí osolené vody a povařte 3-4 minuty. Osuště a nechte vychladnout.
  3. Připravte si bešamelovou omáčku. V menším kastrůlku nechte rozpustit máslo, přisypte mouku a lehce osmahněte, ale dejte pozor, aby nezhnědla. Přilijte mléko a pořádně promíchejte. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
  4. Zapékací misku posprejujte olejem a smíchejte v ní rajčatové pyré, propasírovaný česnek, olej, hrst tymiánu, osolte a opepřete. Přimíchejte zchladlou bešamelovou omáčku.
  5. A začněte do kruhu vrstvit zeleninová kolečka. Osolte a opeřete a posypte zbylým tymiánem.
  6. Zapékací misku přikryjte a dejte zapéct na 55 minut do trouby. Poté nechte 5 minut zchladnout a podávejte.
Strouhaný tvarohový koláč bez lepku

I v týdnu si můžeme dopřát nějaký ten koláč ke kávě nebo odpolední svačině. Co takhle zkusit bezlepkový strouhaný tvarohový kol

Strouhaný tvarohový koláč bez lepku