celiakieu dětí

MUDr. Bára Bahníková: Celiakie u dětí

Tato problematika je pro mne nyní velice aktuální, neboť jsem matkou tří dětí. Sama stojím před rozhodnutím, kdy zavést lepek do stravy? Jde mi o věc důležitosti prevence vzniku celiakie. Kojení, věk dítěte, kdy je lepek zaveden do jídelníčku, prevence gastrointestinálních infekcí a ovlivnění střevního mikrobiomu – to vše hraje roli v prevenci celiakie. Důležité je nezavádět lepek do stravy kojencům v prvních čtyřech měsících života a zároveň ne později než v sedmém měsíci života. Zavádění lepku do stravy kojence má být v malých množstvích. Většinou se doporučuje začít se dvěma piškoty do ovocného příkrmu nebo dvě čajové lžičky mouky do zeleninového příkrmu. U toho si musíme uvědomit, že množství lepku přijímaného v prvních dvou letech života zvyšuje riziko celiakie u geneticky predisponovaného dítěte. Když zavádíme lepek do stravy, tak hraje svoji významnou roli také kojení, neboť napomáhá pozitivně ovlivnit toleranci na lepek. Z dostupných informací je známá korelace mezi virovými střevními infekcemi a vznikem celiakie. Proto by mohla vakcinace proti gastrointestinálním onemocněním v časném kojeneckém věku přispět k prevenci celiakie. U malých dětí (ve věku 6 až 24měsíců) jsou typické tzv. klasické symptomy celiakie, kdy převládají střevní projevy. Dítě přestane prospívat, má nápadně vzedmuté břicho a objemné zapáchající stolice, dítě je také smutné a bez zájmu o okolí. Pokud máme podezření na celiakii, je třeba navštívit pediatra, který zahájí diagnostiku. Je-li to třeba, odešle dítě k vyšetření do gastroenterologické ordinace.
Je třeba mít na paměti, že s touto nemocí se můžeme setkat i u velmi malých (míněno mladých) dětí. Nicméně je třeba vzít v potaz možnosti prevence. Jestliže už je celiakie diagnostikována, tak neváhejte zahájit včasnou bezlepkovou dietu a podstupte screening dalších rodinných příslušníků.
Všem rodičům držím palce a zdravím vás!
Vaše Bára Bahníková