Diagnóza_ celiakie

Byla mi nově diagnostikována celiakie. Co s tím?

V tomto článku bych vám ráda sepsala, jak postupovat, pokud je člověku nově diagnostikována celiakie a neví si rady s dietou.

Problematika a diagnóza celiakie je oblastí spadající do oboru gastroenterologie. S lékařem gastroenterologem se pacient může setkat jednak během hospitalizace v nemocnici, kdy se například nově zjistí celiakie, ale i ambulantně. Po sdělení diagnózy a vysvětlení základních náležitostí spojených s celiakií je důležité, aby pacient alespoň jedenkrát ročně navštívil gastroenterologickou ordinaci kvůli provedení speciálních odběrů. Protože jedinou dnes možnou terapií celiakie je bezlepková dieta, tak se pacient po oznámení diagnózy může obrátit ohledně stravování přímo na lékař gastroenterologa. Podstatu bezlepkové diety mohou vysvětlit též nutriční terapeuti. Ti obvykle mívají více času na hlubší probrání stravování konkrétního pacienta, a tak mohu jejich služby opravdu doporučit. Pacienti od terapeutů získají nejrůznější brožury o bezlepkové dietě, jaké jsou její indikace, jaké potraviny jsou nevhodné a je potřeba vyloučit je z jídelníčku, u jakých potravin si dát pozor na složení, jak nahradit nevhodné potraviny, kde nakupovat nebo jak připravovat bezlepkovou stravu.

Shrnula jsem společně s terapeuty z mého pracoviště několik rad, které mohou být nově diagnostikovaným pacientům při bezlepkovém vaření užitečné:

1) Jako náhražku za pšeničnou mouku používejte bezlepkové moučné směsi.

2) Jednodruhové mouky (kukuřičná, sójová, rýžová atd.) mají svoji typickou chuť a obtížněji se zpracovávají.

3) Bezlepková mouka saje více vodu.

4) Bezlepková mouka drží těsto méně při sobě, výrobky se více drobí a jsou křehčí. Lze tomu předejít přidáním malého množství ořechů, oleje, medu, jogurtu nebo vajec.

5) Při pečení je dobré používat pečící papír.

6) Kukuřičnou mouku není vhodné kupovat do zásoby. Je tučná, žlukne a hořkne. Doporučuji skladovat ji v chladničce.

7) Nevysypávejte plechy sójovou moukou, připaluje se a je hořká.

8) Bezlepkové pečivo se rychleji zkazí. Takže je vhodnější uchovávat jej v chladničce.

9) Strouhanku připravujte z měkkých housek a chlebu a až potom usušte.

Hezký den.

Vaše Bára Bahníková, Bezlepek.cz