fruits-1023722_1920

Inspirace z tropů. Mouka „zeleninového“ banánu v bezlepkovém pečení

Plantejn neboli zeleninový banán je sytě zelený a větší než sladký žlutý banán, který v našich končinách konzumujeme nejčastěji. Plantejn se pro vysoký obsah škrobu tepelně upravuje a v Asii, rovníkové Africe nebo Karibiku patří k základním potravinám, ceněným pro vysokou výživovou hodnotou. Z rostliny se v tropech zužitkuje víc než jen plody, například listy se používají jako talíře.

Zelený banán, na rozdíl od nejznámější odrůdy Zakrslého Cavendishe (měkkého a sladkého žlutého banánu), slouží v kuchyni jako zelenina. Běžně se z něj připravují polévky, kaše, kari směsi nebo tenké plátky testones, které se smaží v palmovém oleji.

V Česku se nejčastěji s plantejny setkáme v podobě banánové mouky. Tato přirozeně bezlepková mouka se dá použít při vaření i pečení, kde může nahradit asi třetinu jiných bezlepkových mouk. Díky chuťové neutralitě je použitelná při přípravě sladkých i slaných pokrmů. Plantejnová mouka platí za bohatý zdroj minerálních látek, například draslíku a hořčíku. Navíc se díky rezistentním škrobům chová jako nerozpustná vláknina, prodlužuje pocit sytosti a snižuje glykemický index.

Kromě plantejnové mouky lze péct také z mouky z klasických ovocných banánů. Častější využití najde při sladkém pečení, výborně ale doplní i chlebové směsi.

Zdroj: Wikipedia.org

Vliv celiakie na zdraví mužů

Celiakie je nemoc, která muže nepostihuje tak často jako ženy. Jak je to možné? A...

Vliv celiakie na zdraví mužů