2018-09-07 Mléko ke snídani udržuje nízkou hladinu glukózy během dne

Mléko ke snídani udržuje nižší hladinu glukózy během dne, tvrdí vědci

Pouhá změna ve snídaňové rutině může pomoct zvládnout lépe cukrovku 2. typu, tedy alespoň podle výzkumného týmu H. Douglase Goffa, PhD. Studie, která vznikla ve spojení dvou univerzitních týmů, se věnovala vlivu konzumace mléka s různým obsahem bílkovin na hladinu glukózy v krvi.

Vysoké množství kvalitních mléčných bílkovin pozitivně ovlivnilo hladinu krevního cukru i pocit sytosti

Výzkumníci díky randomizované, dvojitě zaslepené klinické studii zkoumali, jaký vliv má zvyšující se podíl mléčné bílkoviny a syrovátkových proteinů v mléce na hladinu cukru v krvi, pocit sytosti a potřebu dalšího jídla během dne. Pozorovaná skupina během výzkumu konzumovala mléko a cereálie s vysokým obsahem sacharidů.

Syrovátkové a kaseinové bílkoviny, přirozeně přítomné v mléce, podle vědců uvolňují žaludeční hormony, které zpomalují trávení a zvyšují pocit sytosti. Ukázalo se, že trávení syrovátkových bílkovin dosahuje kýženého účinku rychleji, zatímco kasein (hlavní mléčná bílkovina) přináší dlouhodobější efekt.

Mléko konzumované jako součást snídaně mělo podle vědců dokonce vliv na hladinu glukózy v krvi i po obědě. Čím více bílkovin mléko obsahovalo, tím větší byl účinek. Léčba s vysokým obsahem bílkovin také snižovala chuť k jídlu po obědě, ve srovnání s ekvivalentem s nízkým obsahem bílkovin.

„Metabolická onemocnění jsou celosvětově na vzestupu a diabetes 2. typu či obezita patří na přední příčky dnešních problémů,“ vysvětluje doktor H. Goff. „Naše studie poukazuje na význam mléka jako součásti snídaně, protože může pomoci pomaleji trávit sacharidy a udržovat nižší hladinu cukru v krvi. Výživáři vždy zdůrazňovali důležitost zdravé snídaně a mléko k ní podle naší studie patří,“ uzavírá vedoucí výzkumu.

Zdroj: ScienceDaily.com

Celiakie a dárcovství krve

Rádi byste pomohli druhým a nemůžete, ačkoliv opravdu chcete. To je realita lidí s určitými typy...

Celiakie a dárcovství krve