Bezlepkový jablečný koláč

Podzim přivítáme s jablečným koláčem

Řada lidí nemá podzim ráda. My to ale vidíme jinak. Vždyť nám tahle sezóna dává tolik pěkných věcí! Úrodu jablek, mladé víno nebo barevné listí stromů. A právě jablky příchod podzimu oslavíme. Respektive koláčem z nich.

Ingredience:

na těsto:
2 hrnky bezlepkové mouky + na posypání,
1 lžičky xanthanové gumy (pokud ji mouka už neobsahuje),
½ lžičky kypřícího prášku,
špetka soli,
115 g Olma Zlatá Haná,
cca ½ hrnku ledové vody (s ledovými kostkami),
bílek na potření

Na náplň:
5 větších jablek,
½ hrnku třtinového cukru,
2 lžičky mleté skořice,
špetka soli

Na drobenku:
hrnek bezlepkové mouky,
½ lžičky xanthanové gumy (pokud ji směs už neobsahuje),
½ hrnku třtinového cukru,
2 lžičky mleté skořice,
½ lžičky mletého muškátového oříšku,
špetka solu,
112 g Tatra másla

Postup:

  1. Nejprve si připravte těsto. V míse smíchejte suché ingredience. Směsný tuk vyndejte rovnou z lednice, nakrájejte na kostky, hned přidejte do sypké směsi a zapracujte.
  2. Uprostřed udělejte důlek a pomalu do něj vlijte ledovou vodu (bez kostek). Pozvolna promíchávejte a postupně vypracujte nelepivé těsto (pokud je moc suché, vlijte ledovou vodu, pokud lepí, přidejte mouku).
  3. Na pomoučněném válu těsto rozválejte, přeložte podél třetin a znovu rozválejte. Opakujte ještě dvakrát. Překryjte potravinovou fólií a dejte alespoň na hodinu do lednice. Opakujte stejný postup a dejte na 30 minut do lednice (nejlépe přes noc).
  4. Těsto rozválejte do kulaté placky o něco větší, než je koláčová forma. Formu vymažte, vyložte rozváleným těstem a pevně vtiskněte okraje a dejte na 15 minut do ledničky.
  5. Z předepsaných ingrediencí připravte drobenku.
  6. Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto propíchejte vidličkou, překryjte pečicím papírem a vsypte na něj keramické fazole nebo na něj dejte jinou nádobu do trouby, abyste těsto zatížili. Pečte 10 minut. Poté sundejte závaží a potřete bílkem a dejte na 3 minuty dopéct.
  7. Připravte si náplň. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na plátky. V míse smíchejte s cukrem, skořicí a solí a vsypte na koláčový základ. Posypte drobenkou, teplotu trouby snižte na 180 °C a dejte na 45 minut péct. Na posledních 15 minut můžete koláč překrýt alobalem, pokud se připaluje.
  8. Nechte vychladnout a podávejte.
Meruňková zmrzlina s mátou

Jak si ještě dosyta užít meruňkovou sezonu :-). Meruňková tvarohová zmrzlina Příprava: 15 minut +...

Meruňková zmrzlina s mátou