dýňové cupcakes

Bezlepkové dýňové cupcakes plněné karamelem

Dýně z kuchyně jen tak nepustíme! A dnes si ukážeme, že se s nimi dá kouzlit i v oblasti cukrářské výroby. Dýňové bezlepkové cupcakes nám chutnají jako prima dezert ke kávě. Když přijde návštěva, tak se po nich jen zapráší 🙂

A pro ty, kteří by měli nesnáze s názvem „cupcake“: tady máte odkaz na info o roztomilém dortíku, jehož historie sahá až k roku 1796. Protože se nám nepodařilo najít nic zajímavějšího, co se ten rok stalo, tak lze vytvoření prvního cupcake považovat vlastně za událost onoho roku.

Ingredience:

 

na těsto:
300 g dýňového pyré,
2 Česká vejce, velikost M,
120 ml řepkového oleje,
lžička vanilkového extraktu,
120 ml kokosového mléka,
220 g bezlepkové mouky,
lžička kypřícího prášku,
½ lžičky jedlé sody,
½ lžičky xanthanové gumy,
špetka soli,
200 g krystalového cukru,
2 lžičky mleté skořice,
lžička mletého muškátového oříšku,
½ lžičky mletého zázvoru,
½ lžičky nového koření

na karamelovou náplň:
250 g krystalového cukru,
100 g kokosového krému,
½ lžičky soli

na krém:
2 bílky,
110 g krupicového cukru,
160 g Olomouckého másla OLMA,
lžička vanilkového extraktu,
2 lžičky skořice

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Smíchejte tekuté ingredience na těsto a postupně přimíchejte sypké složky. Formu na cupcakes vyložte košíčky a nadávkujte těstem (cca 1,5 lžíce na porci). Dejte na 15-20 minut péct a nechte vychladnout.
  2. Na středním plameni rozehřejte v kastrůlku cukr. Jakmile se vznikne karamel, pozvolna přimíchejte kokosový krém a sůl. Nechte vychladnout a naplňte jim svačinový pytlík.
  3. Máslo vyndejte z lednice (alespoň 3 hodiny předem), musí být velmi měkké. Připravte si krém. Bílky s cukrem dejte do kokovové misky a postavte nad hrnec s trochou vroucí vody a vařte. Jakmile se cukr v bílku díky vodní páře rozpustí sundejte a vyšlehejte sníh. Do sněhu pak vmíchejte povolené máslo a přidejte vanilkový extrakt. Krémem naplňte zdobičku a dejte na chvilku do lednice.
  4. Doprostřed cupcaků udělejte druhým koncem lžičky hluboký důrek. Růžek pytlíku s karamelem odstřihněte a vyplňte cupcakes.
  5. Následně cupcakes ozdobte krémem a posypte skořicí.

 

Výborný jahodový bezlepkový zákusek

Znovu nastává čas jahod, a kdo by odolal zakousnout něco sladkého s jahodami. Zkuste zákusek s lehkým krémem.

Výborný jahodový bezlepkový zákusek
Cizrna na paprice

pro 4 osoby: 1 cibule 2 x konzerva cizrny 2 lžíce oleje 1 lžíce sladké...

Cizrna na paprice