dresden-1253929_1920

Co se děje v těle, když zadržujeme větry

Určitě jste už také zažili situaci, kdy bylo vrcholně trapné „upustit páru“ a museli jste větry jednoduše zadržet. Kolikrát denně se průměrně „prdí“ a jak velké množství plynu v břiše máme? To vše se dozvíte! Vážně nevážně se dnes totiž chceme věnovat větrům.

Snaha zadržet plyn vede k nárůstu tlaku a velkému nepohodlí v břiše. Zadržování střevních plynů nepříjemně nafukuje břicho. Část plynů časem odejde řitním otvorem, část se může znovu vstřebat do krevního oběhu, ze kterého následně odchází skrze naše plíce. Pokud ale dochází k zadržování příliš dlouho, uleví si tělo jednoduše samo. Vědci zatím nedokáží s jistou říct, zda zadržování plynů nějak ovlivňuje případný vznik zánětlivých procesů v tlustém střevě.

Lidově prdy, odborně flatus. Co jsou vlastně větry?

Charakteristicky páchnoucí směs plynů vzniká v trávicím traktu rozkladem přijímané potravy. Vliv na vznik i složení větrů má množství spolykaného vzduchu, chemické reakce v žaludku a také střevní bakterie, které fermentují zkonzumovanou potravu a ovlivňují i složení větrů. Protože větry obsahují kromě dusíku, oxidu uhličitého a kyslíku také metan a vodík, jsou hořlavé. Pach větrů způsobuje obsažený sulfan, sloučenina síry. Platí, že čím více potravin se sírou konzumujeme, tím výrazněji plyny páchnou.

Není lehké přimět dobrovolníky, aby se zúčastnili experimentu, který měří „prdění“. Deset zdravých dospělých se ale v rámci jednoho výzkumu našlo a nechalo si po 24 hodin pomocí rektálního katetru měřit množství a skladbu ucházejících plynů. Do své obvyklé stravy navíc zapojili, jak jinak, fazole.

V průměru každý ze sledovaných upustil asi 705 ml plynu za 24 hodin, bez rozdílu muži i ženy. Obvykle se větry objevily osmkrát za den, buď jednorázově nebo v sérii. Žádné velké překvapení nečekalo vědce ani v laboratoři. Ve složení plynů dominoval vodík, následovaný oxidem uhličitým. Pouze tři dospělí produkovali během pokusu také metan.

A na závěr jedno varování! Pokud cestujete letadlem, pak vězte, že vysoko nad zemí se plyn ve vašem břiše bude rozpínat a nutkání uvolnit ho se pravděpodobně nevyhnete. Navíc, díky moderním technologiím redukujícím hluk na palubě letadla máte vysokou šanci, že se o vaší úlevě dozvědí i spolucestující.

Zdroj: wikipedia.org, IFLscience.com

I některé giny, whisky a vodky jsou bezlepkové

I lidé nemocní celiakií možná v životě někdy zatouží připít si skleničkou whisky nebo vodky. Drtivá většina ale tohoto tvrdého

I některé giny, whisky a vodky jsou bezlepkové