vintage

Jak jedli obyčejní lidé za první republiky? Ovoce měli málo, drůbež byla vzácná

V den 100. výročí vzniku samostatného československého státu se přímo nabízí podívat se pod pokličku tradiční prvorepublikové kuchyně. Bažant po česku, chřest s lanýžovým máslem nebo telecí karbanátky s husími játry. Tehdejší gastronomické poměry se dnes často prezentují tak, jako by se nejedlo nic jiného než stylové kulinářské pochoutky. Ve skutečnosti se ale vyhlášená prvorepubliková kuchyně týkala stěží asi 10 % obyvatel.

Stravování československého národa ve dvacátých a třicátých letech popsala ve své rigorózní práci doktorka Kristina Zábrodská. Vystudovaná žurnalistka, která se prvorepublikové gastronomii dlouhodobě věnuje, popisuje, že lidé se tehdy stravovali tak, jak finance dovolily.

Polovinu obyvatel tvořili dělníci, jejichž strava byla jednotvárná a levná. Čtvrtina obyvatel pracovala v zemědělství a měla výhodu vlastního pole a případných výpěstků. O vydatné a vyvážené stravě si ale mohli nechat pouze zdát. Ve všední dny se k snídani jedl žitný chleba, v bohatších rodinách tence mazaný máslem, a pila se náhražková bílá káva ze sladu a cikorky.

Přes pracovní týden se obvykle vařila lehčí, jednodušší a levnější kuchyně. Velký význam měly syté, zeleninové polévky se zavářkou, také ale třeba pivní polévka na sladko, která se dávala i dětem. Prim hrály brambory na mnoho způsobů a také obiloviny v podobě placek, nudlí a kaší. Stereotypní jídelníček se příliš neobměňoval a zejména na Slovensku se dodržovaly postní dny, kdy lidé jedli těstoviny a luštěniny.

Knedlíky, maso a omáčka

Typický meziválečný jídelníček obsahoval masové a moučné pokrmy, běžně obsahoval hodně brambor, málo ovoce a zeleniny. Už od poloviny 20. let se objevovaly první zprávy o nevhodnosti tuzemské stravy a nutnosti opustit typicky českou kombinaci – knedlíky, maso a omáčku. Po této nedostatečně výživné kombinaci tenkrát lidé netloustli jen proto, že obecně nepanoval takový přebytek potravin jako dnes.

Některá dnes typicky česká jídla do našich krajů překvapivě přišla právě až v období po první světové válce. Například vídeňský řízek, sekaná a karbanátky nebyly ještě na konci devatenáctého století u nás známé. Stejně tak guláš.

Vydatnější a náročnější jídla se vařila jen o víkendech. Většina domácností jedla vepřové maso, ojediněle i hovězí a telecí. Drůbeží bylo v porovnání s ostatními druhy masa drahé, jedlo se zřídka a nebylo k nalezení ani na jídelních lístcích.

Kapr jen na Vánoce i před 100 lety

Ryby už za první republiky platily za lehce stravitelné a výživné jídlo. Byly ale dost drahé, proto je lidé běžně nekupovali, dopřávali si je jen na Vánoce. Například kapři se vyváželi do Německa.

Kvůli nedostatku a drahotě ovoce musely hospodyňky sezónní plodiny ve velkém konzervovat. Vyráběly si huspeninu ze spadaného ovoce, zavařovaly šťávy z šípků a malin. Bylo-li místo ke skladování, nakládaly také zeleninu, konzervovaly vejce a maso.

Pokroková doba se ale projevovala i v československých domácnostech. Na sporácích poprvé syčel patentní minutový hrnec. Od poloviny 20. let se také začaly masově rozmáhat nedělní procházky. Čerství Čechoslováci vyráželi po kolonádách, podél řek, na venkově po vyznačených stezkách na čaje o páté, sklenici piva či limonády. Podniky tehdy nelákaly pouze na občerstvení, ale i na hudební produkci k tanci a poslechu.

Zlatá dvacátá léta představovala po válce zlepšení životní úrovně všech vrstev. Pomalu se uvolňoval trh s potravinami a také ustupovala česká kalorická, málo výživná kuchyně ve prospěch lehčích jídel. Tento rozkvět ale utlumila hospodářská krize. Drobní zemědělci a dělníci opět hladověli. Naději přinesla ještě polovina 30. let, kdy se životní úroveň opět zvedala. Slibný rozvoj společnosti ale přerušila druhá světová válka.

Zdroj: ZÁBRODSKÁ, Kristina. Životní styl za první republiky na příkladu gastronomie v českém dobovém tisku. Praha, 2014. Rigorózní práce. Univerzita Karlova v Praze.

Oves opět na pořadu dne

Pšenice, žito, ječmen. Obiloviny pro celiaky jednoznačně zapovězené. Jak je to ale s ovsem? Vědci...

Oves opět na pořadu dne