oats-421043_1920

Oves bez kontaminace lepkem? Americký gigant chystá patent na jeho produkci

Americká nadnárodní společnost General Mills, která stojí za některými celosvětově známými značkami potravin, cereálií a mléčných produktů, podává nyní obecnou patentovou přihlášku. Ta se týká způsobu výroby ovesných zrn s obsahem lepku pod 20, nebo dokonce 10 PPM. Patentová přihláška může mít zásadní dopad na celý bezlepkový průmysl.

Stávající směrnice amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) vyžadují, aby všechny produkty, deklarované jako bezlepkové, obsahovaly maximálně 20 PPM lepku. Prakticky to znamená, že lepek smí tvořit pouze 2 mg v kilogramu potraviny.

Oves sám o sobě lepek neobsahuje, ale snadno se kontaminuje během sklizně, při přepravě a skladování. Nejčastěji se do ovsa dostanou zrna cizích obilnin – žita, pšenice, ječmene nebo „žitovce“, křížence žita a pšenice. Koncentrace lepku pak může snadno překročit požadovanou hranici 20 PPM.

Patent, který chce společnost General Mills získat, má garantovat výslednou podobu ovsa s množstvím lepku do max. 20 PPM. Výrobce se tak může stát významným dodavatelem a zpracovatelem potravinářských výrobků pro bezlepkový trh.

Díky rozsáhlejší produkci bezlepkového ovsa s velkou pravděpodobností dojde i ke zlevnění navazujících bezlepkových výrobků. Způsob, jakým chce společnost odstraňovat cizí zrna z produkce, má být založen na různých druzích mechanického třídění.

Zdroj: Celiac.com

 

Vytvořili jsme pro Vás poradnu

Protože na naši redakci docházejí různé dotazy, především ohledně celiakie a bezlepkové diety, rozhodli jsme se zřídit pro Vás

Vytvořili jsme pro Vás poradnu