csm_celiac_Spadiut_e6b2944608

Revoluční lék na celiakii přijde možná z Vídně

Lék, který může zmírnit nebo zcela odstranit příznaky celoživotního autoimunitního onemocnění vzniká nedaleko od nás. Z vídeňské technické univerzity přicházejí dobré zprávy o vývoji nového léčiva na celiakii, které by mělo být k dispozici za pouhých pár let.

Vědci se o různé druhy léčby pokouší už delší dobu, problémem jsou ale vedlejší účinky, které negativně ovlivňují imunitní systém. To byl také důvod, proč se vědci z Vídně ve spolupráci se Sciotech Diagnostic Technologies GmbH zaměřili přímo na molekuly lepku tak, aby v těle celiaka nepůsobily škodu.

„Naše tělo produkuje protilátky, které se přesně shodují s problematickými antigeny, pasují k sobě jako klíč k zámku. Díky imunitní odpovědi jsou antigeny neškodné,“ vysvětluje profesor Oliver Spadiut z Technické univerzity ve Vídni. „Pokud se najde a vyrobí nový protilátkový fragment, který se připojí a zablokuje invazivní molekulu lepku bez spuštění imunitního systému, příznaky celiakie se mohou potlačit,“ dodává profesor Spadiut.

Cílem výzkumu bylo vytvořit komplex dvou fragmentů protilátek, které obalí molekulu lepku tak, že už nemůže mít další účinky ve střevech. Prakticky to znamená naprogramovat určité bakterie, aby produkovaly přesně specifikovaný fragment protilátky. To je, podle Olivera Spadiuta, velmi náročný proces.

„Lehko se může přihodit, že proteiny nejsou poskládané přesně tak, jak potřebujeme,“ vysvětluje výzkumník. Místo požadovaných fragmentů se vytvářejí menší útvary složené z nesprávně poskládaných bílkovin a výzkumníci obtížně hledají způsob, jak útvary rozložit a znovu poskládat do žádoucí podoby. Takovéto procesy nebyly do teď dostatečně prozkoumané a účinné.

„Je nutné přesně pochopit příslušné chemické procesy a zasahovat dost komplikovaným způsobem. Trvalo to, ale nyní jsme vyvinuli proces, který se dá snadno reprodukovat a může být rozšířený až na průmyslové využití,“ věří Oliver Spadiut.

Projekt byl podpořen průmyslovým partnerem Sciotech Diagnostic Technologies GmbH, který nyní nový medicínský produkt přivede na trh. Předpokládá se, že celiaci budou přípravek užívat spolu s potravinami obsahujícími lepek. Účinky preparátu se budou pravděpodobně lišit člověk od člověka, u někoho se symptomy zmírní, u někoho zcela zmizí.

Vědci předpokládají, že výrobek bude na trh uveden během následujících let.

Zdroj: Technische Universität Wien

Obrázek: Prof. Oliver Spadiut | Technische Universität Wien