menu-1469715_1920

Sehnat jídlo bez lepku? Celiaci dnes mají z čeho vybírat, potýkají se ale s novým problémem

Autoimunitní porucha jménem celiakie dnes už není mezi lidmi neznámým pojmem a projevuje se to mimo jiné také větší dostupností bezlepkových výrobků a lepším povědomím o nemoci. Nedávná studie v kanadské Albertě zkoumala, jak se rozmach bezlepkové výroby a poptávka po tomto typu potravin prakticky projevila na životě celiaků.

Ti, kdo jsou dnes odkázáni na bezlepkovou dietu, si na první pohled jednoznačně polepšili. Dostupnost a šíře bezlepkového sortimentu každým rokem roste. Vědci ale při polostrukturovaných rozhovorech se 17 diagnostikovanými celiaky zjistili, že ti vnímají zvyšující se dostupnost „gluten-free“ produktů jako dvousečný meč.

Chutnější, pestřejší a dostupnější bezlepkové výrobky totiž ve svém důsledku přitahují také mnoho spotřebitelů, kteří celiakií nebo lepkovou intolerancí netrpí a na bezlepkovou dietu přistupují volitelně. Módní vlna alternativního stravování pak ale bohužel představuje problém, protože pro velkou část společnosti, například restauratérů, je těžké rozlišit, zda je zákazník pouze vybíravý nebo nemocný. Celiaci tak vnímají vyšší riziko nežádoucího požití lepku a současně čelí nepříjemné nálepce těch „věčně nespokojených“ strávníků.

Více k tématu na ScieceDaily.com.