dušené hovězí

Staroanglické dušené hovězí

Stačí se jen podívat na fotku a cítíme tu úžasnou vůni. Tohle je geniální jídlo, vynikající a naprosto luxusní. Aspoň, že nám po Brexitu zůstane ten recept…

Ingredience:
800 g tuzemského CZ333 Hovězí na guláš,
¼ hrnku bezlepkové mouky,
lžička soli,
lžička pepře,
lžíce sušené petrželky,
4 lžíce rostlinného oleje,
3 stroužky česneku,
4 lžíce rajčatového protlaku,
100 ml červeného vína,
1 velká cibule,
5 středně velkých brambor,
5 mrkví,
2 stvoly řapíkatého celeru,
2 hrsti čerstvého tymiánu,
2 hrsti čerstvé petrželky + na ozdobení,
1 bobkový list,
2 hrnky hovězího vývaru,
hvězdička badyánu,
1 lžíce bramborového škrobu

Postup:

  1. Maso nakrájejte na kostky, dejte do mísy, posypte moukou, solí a pepřem a přidejte sušenou petrželku. Pořádně promíchejte, aby se kostky masa rovnoměrně promíchaly.
  2. Ve větším kastrolu na 2 lžících oleje maso osmahněte ze všech stran a vyjměte stranou.
  3. Cibuli nakrájejte na měsíčky, brambory oloupejte na nakrájejte na kostky, mrkev oloupejte a také nakrájejte na podobně velké kousky. Stvoly omyjte a nakrájejte.
  4. Na zbylém oleji orestujte cibuli, přidejte prolisovaný česnek a promíchejte s rajčatovým protlakem.
  5. Přidejte maso, zeleninu, posypte tymiánem a čerstvou petrželkou a zalijte vývarem. Přidejte badyán a bobkový list a na mírném stupni vařte do změknutí masa (cca 1,5 hodiny).
  6. Vyndejte badyán a bobkový list. V hrnku rozmíchejte víno se škrobem a přilijte do hrnce. Promíchejte a vařte cca 5 minut, dokud omáčka nezhoustne. Předpodáváním posypte čerstvou petrželkou.
Jak na bezlepkové cuketovo-bramborové placky

Cuket je všude dost takže můžete někdy zkusit bezlepkové cuketovo-bramborové placky. Je to rychlá příprava, sotva 20 minut. Po

Jak na bezlepkové cuketovo-bramborové placky
Brambory Hasselback

Vařené, pečené, šťouchané, smažené, grilované, vyšlehané na kaši nebo plněné libovolnou nádivkou, naslano, nasladko a...

Brambory Hasselback
Jak na bezlepkový mazanec

Jak je možné upéct bezlepkového velikonočního beránka, jsme už napsali. Ale k svátkům jara patří v Čechách a na Moravě také neo

Jak na bezlepkový mazanec