vepřová panenka s jablky

Tip na pondělní vaření: vepřová panenka s jablky a batátovým pyré

Zima se hlásí o slovo, ale ať koukáme do kalendáře jak chceme, pořád ještě vidíme podzim. Tak si s námi pojďte udělat tuhle lahodnou vepřovou panenku s jablky a batátovým pyré. Určitě vám zachutná! 🙂

Ingredience:
cca 800 g české vepřové panenky (poznáte podle značení CZ15),
8 lžic slunečnicového oleje,
sůl a mletý pepř,
1 velká červená cibule,
1 menší žlutá cibule,
4 stroužky česneku,
2 střední jablka,
½ hrnku balzamikového octa,
3 lžíce medu,
3 lžíce Tatra másla,
4 batáty,
hrst čerstvého tymiánu

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Batáty omyjte, nakrájejte na půlky, dejte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte olejem. Dejte na 20 minut do trouby.
  2. Panenku osolte a opepřete a v hlubší žáruvzdorné pánvi osmahněte ze všech stran na 3 lžících oleje (zhruba 1½ minuty z každé strany). Dejte stranou, v pánvi nechte rozpustit lžíci másla a přidejte nakrájené cibule. Jakmile zesklovatí, přidejte na tenké měsíčky nakrájená jablka a nakrájený česnek. Po dvou minutách přilijte balzamiko a přidejte med.
  3. Povařte 5 minut, vraťte do směsi osmahlou panenku, zakryjte z části jablky a dejte na 20 minut do trouby.
  4. Změklé, opečené batátové půlky vydlabejte a dejte do mísy. Rozmixujte je, osolte, v míchejte do nich zbytek másla. Přisypte čerstvý tymián a promíchejte.
  5. Hotovou panenku nakrájejte na plátky a podávejte s jablky a batátovým pyré.
Kaštanovo-čokoládové brownie bez lepku

Což takhle čokoládové brownies? Navíc s kaštanovou příchutí. Kaštanové pyré je sice spíše domovem maďarské nebo francouzské kuc

Kaštanovo-čokoládové brownie bez lepku
Jak na moravské bezlepkové koláče

Za dlouhých zimních večerů nebo při sychravém víkendovém odpoledni možná zbude čas na trochu složitější přípravu dobrot. Napřík

Jak na moravské bezlepkové koláče