vepřová panenka s jablky

Tip na pondělní vaření: vepřová panenka s jablky a batátovým pyré

Zima se hlásí o slovo, ale ať koukáme do kalendáře jak chceme, pořád ještě vidíme podzim. Tak si s námi pojďte udělat tuhle lahodnou vepřovou panenku s jablky a batátovým pyré. Určitě vám zachutná! 🙂

Ingredience:
cca 800 g české vepřové panenky (poznáte podle značení CZ15),
8 lžic slunečnicového oleje,
sůl a mletý pepř,
1 velká červená cibule,
1 menší žlutá cibule,
4 stroužky česneku,
2 střední jablka,
½ hrnku balzamikového octa,
3 lžíce medu,
3 lžíce Tatra másla,
4 batáty,
hrst čerstvého tymiánu

 

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 190 °C. Batáty omyjte, nakrájejte na půlky, dejte na plech vyložený pečicím papírem a pokapejte olejem. Dejte na 20 minut do trouby.
  2. Panenku osolte a opepřete a v hlubší žáruvzdorné pánvi osmahněte ze všech stran na 3 lžících oleje (zhruba 1½ minuty z každé strany). Dejte stranou, v pánvi nechte rozpustit lžíci másla a přidejte nakrájené cibule. Jakmile zesklovatí, přidejte na tenké měsíčky nakrájená jablka a nakrájený česnek. Po dvou minutách přilijte balzamiko a přidejte med.
  3. Povařte 5 minut, vraťte do směsi osmahlou panenku, zakryjte z části jablky a dejte na 20 minut do trouby.
  4. Změklé, opečené batátové půlky vydlabejte a dejte do mísy. Rozmixujte je, osolte, v míchejte do nich zbytek másla. Přisypte čerstvý tymián a promíchejte.
  5. Hotovou panenku nakrájejte na plátky a podávejte s jablky a batátovým pyré.
Výborný jahodový bezlepkový zákusek

Znovu nastává čas jahod, a kdo by odolal zakousnout něco sladkého s jahodami. Zkuste zákusek s lehkým krémem.

Výborný jahodový bezlepkový zákusek