kimchi-2337822_1920

Trochu jiné kvašení: vodní kefír, mléčná „houba“ nebo kimčchi. Proč celiakům svědčí?

Stále více vědeckých poznatků potvrzuje jasnou souvislost mezi stavem střevní mikroflóry a naší fyzickou a psychickou kondicí. Ukazuje se, že oslabený mikrobiom může stát za narušeným  imunitním systémem, rozvojem alergií, zánětem střev, obezitou nebo dokonce depresí.

Dále je doloženo, že celiaci střevní nerovnováhou trpí více než zdravá populace. Disbalance střev dokonce u predisponovaných jedinců může celiakii rozjet. Negativní vliv na střeva celiaků i zbytku populace mají kromě genetických vlastností také vnější podmínky – vystavování se stresu, chemickým látkám, či užívání antibiotik.

Jak tedy podpořit osídlení střev správnými rody bakterií? Pomoci může pravidelná konzumace potravin bohatých na probiotika. Nejpřirozenějším a zároveň dostupným zdrojem probiotik jsou fermentované (kvašené) produkty. V našich českých podmínkách jsme zvyklí na klasické kysané zelí. Pěstovat doma přátelské kultury ale můžeme i jinak.

Mléčný kefír

Za tvorbou domácího kefíru stojí kefírová zrna, kombinující bakterie a kvasinky a vzhledem připomínající květák. Toto zvláštní společenství mikroorganismů se dobře množí v mléce, ze kterého metabolizují mléčný cukr (laktózu) na mléčnou kyselinu. Díky zpracování laktózy kefír lépe snášejí lidé s laktózovou intolerancí. Výsledný nápoj je řidší než jogurt, nakyslý a lehce perlivý.

V domácích podmínkách probíhá kvašení mléka poměrně jednoduše: kefírová „houbička“, jak se zrnům někdy říká, se zalije plnotučným mlékem, přikryje plátýnkem a nechá se 24 hodin pracovat. Doba kvašení ovlivňuje kyselost výsledného produktu a také obsah menšího množství alkoholu, který přirozeně při kvašení vzniká.

Vodní kefír

Vodní kefír, známý také jako tibi krystalky, jsou drobná, průsvitná zrna osídlená mikrobiálními kulturami, které ke svému prospívání potřebují pouze vodu a cukr. Fermentací cukrů vzniká šumivý nápoj, který je možné dochutit už v průběhu kvašení přidáním sušeného nesířeného ovoce nebo citronu. Doplněním vodního kefíru o ovoce a citrusy si doma vytvoříte zdravou a chutnou limonádu.

Tibi krystaly lze kromě perlivé limonády použít k výrobě domácího cideru. Stačí je zalít jablečným moštem a nechat kultury pracovat. Vodní kefír je vhodný i tehdy, pokud máte rádi různé sycené nápoje a hledáte jejich zdravější alternativu.

Kimčchi

Pikantní korejská pochoutka z nakládané a fermentované zeleniny platí na druhé straně světa za národní pokrm a přidává se ke každému jídlu dne. V klasickém kimčchi nechybí čínské zelí, bílá ředkev, jarní cibulka, sůl a pikantní pasta s rybí omáčkou. Ta kvašené zelenině propůjčuje nezaměnitelné aroma a v Korei ho doslova cítíte při vstupu do každé restaurace.

Princip přípravy kimčchi je podobný kvašení našeho bílého zelí nebo zeleninového pickles. Salát potřebuje několik dnů až týdnů při pokojové teplotě, aby se rozjel kvasný proces a dodal zelenině typickou chuť a také prospěšné látky. Před plísněmi chrání zeleninu zpočátku přesné množství soli. Jakmile se rozjede fermentace, postarají se „dobré“ kultury o zahubení těch nežádoucích.

Máte-li chuť vyzkoušet si domácí kimčchi, kysané zelí či pickles, stačí vám k tomu zelenina, sůl a vhodná nádoba. Pokud ale toužíte po mléčném kefíru či tibi limonádě, budete potřebovat startovací kulturu. Kefírová zrna nejlépe získáte přes Facebook v různých tematických skupinách.

Bezlepkový život s malým celiakem

Víte, co je ještě větší výzva, než si vyslechnout od lékařů diagnózu celiakie? Hádáte správně,...

Bezlepkový život s malým celiakem
Co to je celiakie a jak souvisí s lepkem

Celiakie, je nemoc, která nemá ještě zcela ustálený název a můžeme ji najít pod dalšími jmény jako celiakální sprue nebo gluten

Co to je celiakie a jak souvisí s lepkem