main-course-1866133_1920

Bezlepkové přílohy? Poradíme, jak na dietě ušetřit

Co se příloh na talíři týče, nejsou čeští celiaci příliš kreativní. Podle dřívějšího výzkumu následují český „standard“ v podobě brambor, které doplňují 44 % jídel. Druhou nejoblíbenější přílohou jsou (ne)překvapivě bezlepkové těstoviny a třetí příčku obsadily bramborové a houskové knedlíky.

Na bezlepkové dietě nemusíte měsíčně platit tisíce korun navíc

Při přechodu na bezlepkové stravování čeká na celiaky v první fázi šok. Potraviny bez lepku, které připomínají ty lepkové, jako chléb, pečivo, těstoviny nebo knedlíky, jsou totiž několikanásobně dražší. Dieta rodinnou peněženku provětrá, pokud ale chcete ušetřit peníze a současně udělat něco pro své zdraví, vyměňte náhražkové přílohy za přirozeně bezlepkové.

Bezlepkové obiloviny a pseudoobiloviny

Rýže bezpečně patří na první místo v našem přehledu bezlepkových příloh. Jedná se o celosvětově nejrozšířenější obilovinu pěstovanou pro přímou konzumaci. Vzhledem k tomu, že se rýžová mouka často používá jako základ bezlepkového pečiva (finálních produktů i pečicích směsí), doporučuje se ji do bezlepkových příloh zařazovat střídmě.

A jak je to s rýží a případnou kontaminací arsenem? Spotřebitelský měsíčník dTest testoval v roce 2017 některé rýže dostupné v Česku a u žádného vzorku nebyl překročen zákonný limit. V jídelníčku se mohou objevit potraviny s násobně vyšší koncentrací arsenu, o kterých to pouze nevíme, například mořské plody.

Mezi další obiloviny patří kukuřice, proso a čirok. Kukuřičná krupice se využívá k přípravě polenty, tradiční italské husté kaše (konzistencí skoro placky), která se podává k masu, sype se sýrem nebo polévá omáčkou. Polenta perfektně doplňuje slané pokrmy, dá se ale připravit také na sladko.

Jáhly mohou jako příloha také posloužit, v našich končinách se dokonce dříve používaly podobně jako dnes rýže. Vyzkoušet můžete jáhelný nákyp nebo jáhloto, obdobu rizota. Čiroková mouka poslouží k přípravě chutných přílohových placek.

Pseudoobiloviny pohanka, amarant a quinoa jsou skutečně nedoceněným pokladem, především pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin a kvalitních bílkovin. Speciálně amarant obsahuje dvojnásobné množství bílkovin oproti obilovinám a z tohoto důvodu se doporučuje jej konzumovat vegetariánům. Pohanka je zase bohatá na řadu bioaktivních látek.

Máte chuť povýšit zajímavou přílohu na hlavní chod? Tak vyzkoušejte naše úžasné recepty, quinoové placky nebo amarantovo-kapustové karbanátky!

Jak jsou čeští celiatici zodpovědní?

Známe to. I když máme třeba chřipku, ne vždy dodržujeme léčbu, kterou bychom měli. V rozsáhlém sociálním výzkumu o celiakii „Ži

Jak jsou čeští celiatici zodpovědní?
Bezlepková piva na vzestupu, aspoň ve světě

Základní surovinou při výrobě piva je obilí, což pro obsah lepku teoreticky vylučuje z konzumace tohoto nejoblíbenějšího českéh

Bezlepková piva na vzestupu, aspoň ve světě
Pomozte studentce s výzkumem o celiakii

Studenta Obchodní akademie a Střední odborné školy zemědělské a ekologické v Žatci vypracovává maturitní práci na téma celiakie

Pomozte studentce s výzkumem o celiakii