Hou, hou, Vánoce už jdou, bezlepkovou štolu vám nesou

Byli jsme na trzích a všude štola, ale samý lepek. To nás trošku zklamalo, takže jsme si řekli, že si upečeme vlastní. Bezlepkovou. S marcipánem. A se spoustou ovoce. No a zejména naprosto luxusní!

Ingredience:

na těsto:
2 ¼ hrnku bezlepkové mouky,
½ hrnku krystalového cukru,
1 ½ lžičky kypřícího prášku,
¾ lžičky xanthanové gumy,
½ lžičky soli,
8 lžic změklého Tatra Másla,
⅓ hrnku marcipánu,
¾ hrnku Tatra Tučného tvarohu ,
2 Česká vejce,
1 lžička vanilkového extraktu,
1 lžička citronové kůry,
1 lžička citronové šťávy,
½ hrnku rozinek jumbo,
⅓ hrnku nasekaných mandlí,
⅓ hrnku sušeného ananasu,
⅓ hrnku sušených brusinek,
⅓ hrnku nasekaných datlí,
⅓ hrnku rozinek

na potření a posypání:
¾ hrnku moučkového cukru,
6 lžic rozpuštěného Tatra Másla

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 165 °C. Ve větší míse smíchejte bezlepkovou mouku, krystalový cukr, kypřící prášek, sůl a xanthanovou gumu. Zapracujte máslo a přidejte sušené ovoce. Promíchejte a dejte stranou.
  2. V menší misce smíchejte tvaroh, vejce, vanilkový extrakt, citronovou šťávu a kůru, nechte chvilku odležet a přidejte ke směsi s moukou. Přidejte marcipán a mandle a vypracujte těsto.
  3. Těsto přesuňte na pečicí papír posypaný bezlepkovou moukou, vyválejte a rozdělte na dvě části. Z obou vypracujte placku, kterou po delší straně přehněte a hranou ruky lehce konce přitlačte. Dejte péct na 40 minut.

Ještě horké štoly potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem. Nechte je vychladnout a tento postup zopakujte. Nakrájejte a podávejte.

Bezlepková tomatová polévka

Taky se vám urodilo tolik rajčat, že nevíte, co s nimi? Zkuste si zítřejší oběd...

Bezlepková tomatová polévka
Jak na bezlepkové cuketovo-bramborové placky

Cuket je všude dost takže můžete někdy zkusit bezlepkové cuketovo-bramborové placky. Je to rychlá příprava, sotva 20 minut. Po

Jak na bezlepkové cuketovo-bramborové placky
Kančí ragú s brusinkovou omáčkou

Mezi nejvybranější pochoutky v podzimním menu patří zvěřina. Má výraznou, lehce pikantní chuť, která je...

Kančí ragú s brusinkovou omáčkou