champagne-634643_1920

Silvestr za dveřmi! Víme, který alkohol odmítnout

Konec roku 2018 se blíží a tým Bezlepek.cz symbolicky připíjí na zdraví svých čtenářů! Vybrat správný druh alkoholu může být především pro celiaky-začátečníky trochu oříšek. V čem lepek určitě není a jaký panáček může nemile překvapit? V dnešním článku vás na Silvestra teoreticky připravíme!

Začneme od tradičních silvestrovských přípitků. Sekt nebo šampaňské patří mezi bezpečně bezlepkové druhy alkoholů, stejně jako bílé a červené víno. Brandy, koňak, portské, sherry a vermut také neuškodí. Pokud máte rádi vinné destiláty, dopřejte si ale kvalitu. U levnějších variant riskujete kontaminaci lepkem kvůli barvivům a dalším aditivům.

U destilace se na chvíli zastavíme, speciálně když se pálí obilí. Odborníci potvrzují, že veškerý lepek se při destilaci obilí odstraní. Přesto bohužel není vhodné například whisky automaticky považovat za bezlepkové pití. Například vědci z Baskické univerzity upozorňují, že mnozí výrobci whisky po destilaci do produktu znovu přidávají malé množství nedestilované obilné drti nebo karamelového barviva a obojí lepek obsahovat může.

Jak si stojí další typy pálenek? Přirozeně nazlátlá a obvykle nedobarvovaná je grapa nebo klasický třtinový rum. Jak bylo zmíněno výše, rizikové jsou druhy s dalšími příměsmi, tedy tmavé a kořeněné rumy. Bezlepková je také agávová tequilla. U vodky záleží, jak kvalitně je pálená (kolikastupňově) a také z čeho. Vybírejte proto radši vodky pálené z brambor, kukuřice nebo řepného cukru.

Přestože pivem se obvykle na Nový rok nepřipíjí, zmiňujeme pro pořádek i to. Klasické pivo je pro celiaky zapovězené pro obsah ječného nebo pšeničného sladu. Pro zajímavost, Vysoká škola chemicko-technologická ve spolupráci s Výzkumným ústavem potravinářským Praha stanovovala množství lepku v některých typech piva. Ze studie Informačního centra bezpečnosti potravin například  vyplynulo, že nejméně lepku obsahují nealkoholická piva (průměrně méně než 3 mg/l), o něco více ležáky (<3–8,7 mg/l), černá piva (9,0–15,2 mg/l), a nejhůře dopadla pšeničná piva (10,6–41,2 mg/l).

Stejně jako u potravin, doporučujeme celiakům pečlivě číst informace na etiketách také u alkoholu. Nezapomínejte, že pokud výrobce sporných typů alkoholu nedeklaruje svůj produkt jako bezlepkový, nemáte „čistotu“ produktu zaručenou. Někteří výrobci uvádějí další informace na webových stránkách, vyzkoušejte tedy hledat i tam.

XVI. Celostátní setkání celiaků v Praze

I letos se bude konat celostátní setkání celiaků v Praze a to 7. května. Půjde již o XVI. ročník. Oznámili to organizátoři s tí

XVI. Celostátní setkání celiaků v Praze