Staročeský kapr na černo. Samozřejmě bez lepku

Na Štědrý den jsme zkrátka zvyklí jíst k večeři kapra. A tenhle recept je  o kaprovi, ale ne o tom obalovaném. Koho kapr neláká, tak asi přestane číst. Ale kdo ví – třeba byste tenhle recep tmohli zkusit i s jiným masem? Nicméně, my si dáme klasiku. Staročeského kapra na černo. Bez lepku 🙂

Ingredience:
na kapra:
2 lžíce másla
50 g cibule
1 mrkev
1 menší celer
1 petržel
2 lžíce krystalového cukru
3 hřebíčky
špetka tymiánu
6 kuliček pepře
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
2 kolečka omytého citronu
1 lžička citronové kůry
1 lžička mletého zázvoru
sůl a pepř
25 ml octa
500 ml vody
250 ml černého piva
4-6 filetů z kapra
2 lžíce strouhaného bezlepkového perníku
50 g rybízového džemu
20 g šípkového džemu
30 g vlašských ořechů
100 g sušených švestek
20 g plátků mandlí
30 g rozinek

na knedlíky:
6 lžic rýžové mouky
3 lžíce bezlepkové mouky
3 hrsti nakrájené bezlepkové housky
3 Česká vejce
12 lžic mléka
9 lžic oleje
1 ½ balíčku kypřícího prášku
1 lžička soli
olej na vymazání 3 hrnků

Postup:
1. Kořenovou zeleninu nastrouhejte nebo nakrájejte nadrobno. Cibuli nakrájejte najemno. Filety očistěte a osolte.
2. Ve větším hrnci rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přidejte kořenovou zeleninu a osmahněte. Přisypte cukr a nechte zkaramelizovat. Přidejte koření, citronovou kůru, citron a opečte zhruba minutu. Přilijte ocet, nechte odpařit, dále přilijte pivo, vodu a povařte. Do omáčky ponořte filety a 12-15 minut povařte.
3. Ořechy, švestky a rozinky povařte 5 minut ve vodě a sceďte.
4. Filety vyndejte a dejte na 10 minut dopéct do trouby. Omáčku rozmixujte a propasírujte. Vmíchejte do ní rybízový a šípkový džem a bezlepkový perník. Přidejte ořechy, švestky a rozinky a povařte 10 minut a přidejte do ní hotové filety.
5. V míse smíchejte sypké ingredience na knedlíky. V mléce s olejem smíchejte vejce a přilijte k sypké směsi. Vymíchejte těsto a přidejte bezlepkovou housku. Hrnky na čaj (250 ml, musí se rozšiřovat ode dna k hrdlu, ne naopak) vymažte olejem a naplňte ze ¾ těstem. Dejte na nejvyšší výkon do mikrovlnky na 3-4 minuty.
6. Hotový knedlík vyklopte na prkénko a nakrájejte na plátky a podávejte s kaprem na černo.

Náš tip: Nejlepší je připravit si kapra den či dva dopředu a nechat uležet.

Jak na bezlepkovou vánočku

Čas Adventu, čas pečení. Aspoň pro někoho. Receptů na bezlepkovou vánočku je celá řada. Uvádíme jeden z nich, třeba bude chutna

Jak na bezlepkovou vánočku