2019-01-23 Evropa poptává čím dál víc produktů bez lepku a mléka

Evropani nakupují čím dál víc speciálních potravin. Trend táhnou ty bezlepkové a bezmléčné

Především touha po zdravějším životě vede mnoho Evropanů ke konzumaci potravin bez mléka, lepku a dalších alergenů. Přestože by se mohlo zdát, že se výrobci zaměřují na spotřebitele trpící dietním omezením, způsobeným nesnášenlivostí nebo alergií, není tomu tak. Data ukazují, že většina nových spotřebitelů se omezovat nemusí. Ze zájmu o „free-from“ produkty přitom nejvíce těží lidé, kterým alergeny skutečně vadí. Vyplývá to z průzkumu společnosti Euromonitor International.

Rostoucí trend speciálních potravin táhnou především bezlepkové a bezmléčné produkty, které podle Euromonitoru vzrostly v roce 2017 každý o 13 %. Údaje o prodejích ukazují, že k nárůstu celého „free-from“ segmentu dochází napříč Evropou, tržby se prodejcům zvýšily o bezmála 12 % v západní a 9 % ve východní Evropě.

Data dále naznačují, že veřejnost v současné době vnímá potraviny speciálních diet oproti těm klasickým jako zdravější. Toto vnímání je klíčové a stojí za posunem základny spotřebitelů od tradiční skupiny alergiků a pacientů s intolerancemi ke spotřebitelům toužícím po „zdravém“ životě. Segment zaznamenal růst i v globálním měřítku – společně s bio potravinami a výrobky segmentu zdraví a krásy.

Kategorie speciálních potravin je však citlivá na změny vnímání spotřebitelů. Podle výzkumu společnosti Mintel by více než polovina kupujících výrobky bez alergenů kupovat přestala, pokud by se ukázalo, že jsou „méně zdravé“ než ty standardní. Výrobci potravin si tuto zranitelnost uvědomují a snaží se nutriční profil svých výrobků inovovat. Redukují cukry, tuky a sůl a nabízí ve svých potravinách více amarantu, quinoi, čiroku, pohanky a prosa.

Více zdravějších a výživnějších chlebů, cereálií a dalších produktů v regálech obchodů je jistě dobrou zprávou pro všechny spotřebitele, ale především ty, kteří trpí skutečným zdravotním omezením.

Zdroj: celiac.com

Enterovirus jako spouštěč celiakie?

Časopis British Medical Journal přišel v únoru letošního roku se zajímavým článkem, který dále zkoumá potenciální...

Enterovirus jako spouštěč celiakie?