Arancini

Arancini jsou pozdravem z jihu

Že neuhádnete, kde je v posledních dnech prakticky stejné počasí jako u nás? Tedy slunečno a kolem 12 stupňů? A kde jsou národním pokrmem arancini? Nebudeme vás napínat – jde o Sicílii. Arancini jsou perfektním bezlepkovým pokrmem. Určitě je doma vyzkoušejte!

Ingredience:

na náplň:
1 lžíce olivového oleje,
1 menší cibule,
450 g mix mletého masa (české maso poznáte třeba podle označení CZ15),
3 lžíce rajčatového pyré,
sůl a pepř,
200 ml červeného vína

na koule:
500 g rýže arborio,
100 g parmazánu,
¼ lžičky šafránu,
80 g másla,
5 Českých vajec velikosti L,
150 g strouhané mozzarelly,
100 g mraženého hrášku,
kukuřičná strouhanka na obalení,
řepkový olej na smažení

na omáčku:
lžíce olivového oleje,
4 stroužky česneku,
300 ml rajčatového pyré,
300 ml celých rajčat v konzervě,
hrst bazalky,
sůl a pepř

Postup:

  1. Hrášek nechte rozmrazit při pokojové teplotě. Nejprve si připravte náplň – masové ragú. Na oleji osmahněte nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte maso, vařečkou rozmělněte na malé kousky a zprudka opečte. Přilijte víno a nechte odpařit. Poté přidejte pyré, osolte a opepřete. Následně nechte ragú zhoustnout a odstavte z plotny.
  2. Rýží uvařte dle návodu na obale. Šafrán rozpusťte v lžíci horké vody a vmíchejte do uvařené rýže. Do směsi přidejte parmazán, máslo a 3 žloutky. Pořádně promíchejte a rozprostřete do tenké vrstvy na plech vyložený pečicím papírem. Nechte vychladnout.
  3. Do dlaně si dejte rýži a vytvarujte z ní mističku, vyplňte trochou masového ragú a pár kuliček hrášku a obalte rýží tak, aby vám vznikla koule zhruba velikosti tenisáku.
  4. Koule obalte ve zbylých rozkvedlaných vejcích a následně v kukuřičné strouhance. Smažte dozlatova ve vyšší vrstvě oleje.
  5. Připravte si omáčku. V hrnci na olivovém oleji osmahněte prolisovaný česnek, přidejte pyré a rajčata v konzervě, která lehce rozmačkejte. Nechte projít varem, osolte, opepřete a dochuťte bazalkou.
  6. Arancini podávejte spolu s omáčkou.
Jahodové bezlepkové knedlíky

Nastává čas sladkých jahod a tedy i jahodových knedlíků. Bezlepkových receptů je pochopitelně celá. Pro inspiraci uvádíme jeden

Jahodové bezlepkové knedlíky
Borůvkový koláč s mascarpone

Protože je stále, a nějaký ten týden ještě bude, sezóna borůvek, přinášíme další recept na borůvkový bezlepkový koláč, který ni

Borůvkový koláč s mascarpone
Dýně s masovo-zeleninovou směsí

Nikdy dřív se dýně v české kuchyni nevyužívala tolik, jako je tomu v posledních letech. Na našich...

Dýně s masovo-zeleninovou směsí