masopust

České restaurace se přidávají k masopustnímu „tučňáku“. Zvyklost velí přejíst se masem

Masopust, svátek veselí a dobrého jídla, vrcholí zrovna dnes, na Tučný čtvrtek. Tradičně se od tučňáka až do Popeleční středy hodovalo a lidé si dopřávali všeho mastného, tučného i sladkého. Obžerství samozřejmě bohatě prokládali pivem a kořalkou.

Možná si řeknete, že typické masopustní přejídání se masem, zabijačkovými dobrotami a vepřo-knedlo-zelem už dnes nikdo nedrží. Tučný čtvrtek se ale vrací znovu do módy. Přes 30 restaurací z Prahy, Brna a Plzně nabízelo dnes hostům nabídku v duchu tradice tučňáka. Kromě tučných masitých jídel také bezedné polévky, přídavky nebo třeba bůček jako předkrm na účet podniku.

Pokud jste se nestihli ke gastronomickým oslavám přidat v oblíbené restauraci, můžete si masopustní dobroty dopřát doma. Nechte se inspirovat recepty na Bezlepek.cz  a vyzkoušejte nadýchané bezlepkové kobližky nebo si upečte vepřovou pečínku. Pokud nedáte dopustit na vepřo-knedlo-zelo, poradíme, jak připravit bezlepkové knedlíky.

Velkolepé masopustní hostiny předcházely 40dennímu půstu, který začíná Popeleční středou a končí až na Velikonoce. Letos připadá začátek postního období na 6. března. Uvidíme, zda budou Češi následovat i tuto tradici.

Pět otazníků dnešního celiaka

Dnes se na celiakii a nesnášenlivost lepku podíváme přísnou optikou. Přinášíme několik bodů, jimiž se...

Pět otazníků dnešního celiaka