zelenina

Nenechte svůj odpadkový koš plakat aneb co dělat se zbytky zeleniny?

V hlavní roli dnešního článku nebude obsazen váš odpadkový koš, jak asi správně tušíte, ale spíše různé odřezky, slupky a zbytky, které se vyhodí především při vaření zeleninových jídel. Tyto kousky se přitom dají skvěle využít například při přípravě domácího vývaru.

Dokonalý zeleninový vývar ze zbytků

Stonky, slupky, tvrdé košťály nebo „bubáky“ z dobře omyté zeleniny lze pár dní uchovávat v lednici v uzavíratelné dóze a do vývaru se pustit, když je surovin dostatek. Výsledný vývar vydrží v lednici několik dní a v mrazáku i týdny. Využití najde při přípravě polévek, omáček, na podlévání masa nebo přípravu italského risotta.

Klasický český základ zeleninového vývaru vychází z cibule, celeru, mrkve, pórku a petržele. Je dobré ke slupkám a odřezkům přidat i pár „kompletních“ kousků, pokud máte. Chuť vývaru posílí česnek nebo odřezky rajčete, přidat můžete i maličko zbytků z brokolice nebo květáku. Úžasně silný vývar získáme při poměru vody a zeleniny 1:1.

Do zeleninového vývaru můžete v průběhu vaření přidat pepř, bobkový list a nové koření. Sůl do vývaru nepatří, dosolovat je lépe až jídlo, kde vývar použijete. Pokud vývar poslouží jako polévka, sůl přidávejte až na konci varu, aby se voda nenasytila minerály ze soli místo ze zeleniny. Slaná voda by vedla k chudšímu vývaru.

Vyzkoušet můžete i další typy vývaru, například francouzský z cibule, mrkve a řapíkatého celeru nebo asijský ze zázvoru, česneku a jarní cibulky. Scezený vývar skladujte v lednici nebo zamrazte.

Hledáte další možnosti, jak snížit celkové množství zbytečně vyhozeného jídla? Pomůže plánovat nákupy, nenakupovat impulzivně, správně skladovat potraviny a zamrazovat navařené porce, které se nesní. Samostatnou kapitolou je využití některých dalších „zbytků“, které by jinak skončili v koši.