Vepřová pečeně na jablkách

Než nám příští týden skončí fašank, tak si s námi pojďte připravit vepřovou pečeni na jablkách. Masopust je dobou hodování mezi svátkem Tří králů a Velikonocemi. Ten letošní nám končí 6. března.

Ingredience:
1 kg vepřové pečeně bez kosti (tuzemské maso poznáte třeba podle označení CZ15),
1 jablko Royal Gala,
2 jablka Granny Smith,
250 ml jablečného cideru,
4 stroužky česneku,
2 lžičky soli,
½ lžičky pepře,
1 žlutá cibule,
2 lžíce olivového oleje,
1 lžíce Tatra Másla,
hrst čerstvého tymiánu,
3 snítky čerstvého rozmarýnu

Postup:

  1. Stroužky česneku oloupejte, nakrájejte najemno a utřete se solí. Jakmile vám vznikne česneková pasta, opepřete ji, promíchejte a potřete jí omytou a osušenou pečeni. Maso nechte alespoň 30 minut odpočívat.
  2. Jablka nakrájejte na měsíčky a zbavte je jadřinců. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky.
  3. Odpočaté maso osmahněte na olivovém oleji ze všech stran tak, aby se zatáhlo a dejte jej do menšího pekáčku tukem nahoru. Dejte k němu třetinu jablek, podlijte 150 ml cideru a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Takto pečte cca 1 hodinu a 15 minut.
  4. Zhruba 15 minut před koncem pečení osmahněte na másle cibuli, přidejte k ní zbytek jablek, bylinky, orestujte a přilijte zbylý cider. Povařte 5 minut a odstavte. Směs přidejte před koncem pečení na chvilku k masu (jablka tak tolik nezhnědnou).
  5. Maso s jablky vyndejte a nechte ještě 10 minut odpočinout. Nakrájejte jej ostrým nožem na plátky a podávejte s jablky. Jako přílohu doporučujeme šťouchané brambory.

Veprova pecene s jablky

Polévky pro zahřátí

Polévka představuje ideální zimní pokrm. Dřív se na stole objevovala denně, bylo to jídlo levné,...

Polévky pro zahřátí
Bezlepkový mrkvový dort

Co dodat? Mrkvový dort je klasika. Naídněte ho návštěvě a sami uvidíte, jak se jí...

Bezlepkový mrkvový dort