Veprova pecene s jablky

Vepřová pečeně na jablkách

Než nám příští týden skončí fašank, tak si s námi pojďte připravit vepřovou pečeni na jablkách. Masopust je dobou hodování mezi svátkem Tří králů a Velikonocemi. Ten letošní nám končí 6. března.

Ingredience:
1 kg vepřové pečeně bez kosti (tuzemské maso poznáte třeba podle označení CZ15),
1 jablko Royal Gala,
2 jablka Granny Smith,
250 ml jablečného cideru,
4 stroužky česneku,
2 lžičky soli,
½ lžičky pepře,
1 žlutá cibule,
2 lžíce olivového oleje,
1 lžíce Tatra Másla,
hrst čerstvého tymiánu,
3 snítky čerstvého rozmarýnu

Postup:

  1. Stroužky česneku oloupejte, nakrájejte najemno a utřete se solí. Jakmile vám vznikne česneková pasta, opepřete ji, promíchejte a potřete jí omytou a osušenou pečeni. Maso nechte alespoň 30 minut odpočívat.
  2. Jablka nakrájejte na měsíčky a zbavte je jadřinců. Cibuli oloupejte a nakrájejte na měsíčky.
  3. Odpočaté maso osmahněte na olivovém oleji ze všech stran tak, aby se zatáhlo a dejte jej do menšího pekáčku tukem nahoru. Dejte k němu třetinu jablek, podlijte 150 ml cideru a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Takto pečte cca 1 hodinu a 15 minut.
  4. Zhruba 15 minut před koncem pečení osmahněte na másle cibuli, přidejte k ní zbytek jablek, bylinky, orestujte a přilijte zbylý cider. Povařte 5 minut a odstavte. Směs přidejte před koncem pečení na chvilku k masu (jablka tak tolik nezhnědnou).
  5. Maso s jablky vyndejte a nechte ještě 10 minut odpočinout. Nakrájejte jej ostrým nožem na plátky a podávejte s jablky. Jako přílohu doporučujeme šťouchané brambory.

Veprova pecene s jablky

Limetkový cheesecake

Kdo si dá „číský dort“ neboli chese-kake? Tento zákusek je legendou českého gatrokutilství, ale my...

Limetkový cheesecake