dochucovadla

Hořčice, majonéza nebo třeba barbecue omáčka? Pozor na lepek v dochucovadlech

Čas od času použije některou z barevných kořeněných omáček asi každý z nás, a přestože se nejedná o potravinu, které bychom snědli velké množství, vyplatí se pohlídat si její bezlepkovost. Platí, že co výrobce, to jiný obsah lepku.

Podle Výzkumného ústavu potravinářského Praha mohou právě dochucovadla nemile překvapit poměrně vysokým podílem lepku. Některé výrobky testované především v letech 2011 obsahovaly až 20 mg lepku na kilogram potraviny, přestože lepek ve složení neuváděly. V absolutních číslech by celiak denně neměl pozřít více než 20 mg lepku.

I na přísné bezlepkové dietě denně lepek zkonzumujeme

Ať je naše dieta sebepřísnější, s velkou pravděpodobností každý den malá množství lepku sníme. Částečně kvůli chybám v dietě, křížové kontaminaci a také jednoduše proto, že i bezlepkové výrobky lepek obsahují. Množství jsou malá, ale v těle se sčítají. Jedna porce výše zmíněného dochucovadla (jednalo se o dijonskou hořčici) například představuje asi 0,5 mg lepku denního příjmu.

Stránky potravinybezlepku.cz se zaměřují na výrobky, po kterých by celiak v regálu pravděpodobně sáhl, buď protože jsou deklarované jako bezlepkové anebo protože jejich složení s lepkem nepočítá. O to zajímavější může být zjištění, že některé produkty se k hranici 20 mg lepku na kilogram potraviny povážlivě blíží.

A v obsáhlém seznamu s přehledem „vítězí“ různá dochucovadla – majonéza, tatarská omáčka, gurmánská hořčice, barbecue omáčka.

Výrobce nic deklarovat nemusí

Při vyhledávání a posuzování bezlepkovosti potravin je potřeba si uvědomit, jaké povinnosti výrobci potravin při značení vlastně mají. Na jednu stranu musí spotřebitele informovat o složení potraviny se speciálním zřetelem na zvýraznění alergenů. Jak už jsme zmínili, produkt ale může lepek obsahovat, aniž by jej měl v ingrediencích uvedený.

Alergeny se totiž do výrobku mohou vloudit neúmyslně. Často se výrobci z tohoto důvodu „kryjí“ informací na obalu, že výrobek může obsahovat stopy lepku. Stopou se v Česku rozumí takové množství, které laboratoř dokáže detekovat, ale není schopná, vzhledem k malému množství, stanovit kolik přesně.

Pokud výrobce označí potravinu jako bezlepkovou, pak se zavazuje, že jeho produkt neobsahuje více než 20 mg lepku/kg potraviny.