jahly

Jak chutně připravit bezlepkové jáhly?

Proso, ze kterého se jáhly získávají, nemusíte jen sypat ptactvu! Prastará plodina z našich jídelníčků zmizela, nyní se ale opět vrací na výsluní. V Evropě se proso běžně používalo hlavně ve středověku, poté, co bylo dovezeno z orientu. A z období středověku také pochází tradiční recept na jahelník.

Největší výhodou jáhel je bezesporu jejich bezlepkovost a poměrně neutrální chuť. Obsahují velké množství složených škrobů, bílkovin a vlákniny. Nabízí cenné minerály fosfor, mangan a hořčík, které podporují kosterní, svalovou a srdeční soustavu. Navíc patří mezi zásadité potraviny.

Jak jáhly vařit?

Příprava jáhel není nikterak náročná. Před vařením se doporučuje je propláchnout ve vodě jako rýži a pak spařit, aby nebyly hořké. Množství použité vody při varu zase určí, zda budou spíše pevné „na skus“ nebo uvařené úplně doměkka. Dva díly vody na díl jáhel stačí pro pevnější konzistenci, tři díly zase pro měkké jáhly.

Nejlepší jahelné recepty

Jáhly zdaleka nemusí posloužit pouze jako příloha, mohou se stát hlavním chodem! Klasický jahelník vás potěší, máte-li rádi sladké recepty. V oblíbené zapékané kombinaci nesmí chybět mák, švestky, vanilka, skořice a hřebíček. „Závinovou“ variantu získáte přidáním jablek, rozinek a oříšků.

Mezi slanými recepty kraluje zeleninové či houbové jáhloto. Zkuste třeba připravit toto jáhlové „rizoto“ s žampiony nebo hlívou. Houby se osmahnou na cibulce, česneku, kmínu a tymiánu a nechají podusit. Poté se přidají do měkka uvařené jáhly a společně se směs čtvrt hodiny dusí, aby se chutě spojily.

Tip na závěr: Vyzkoušejte jáhly před vařením lehce opražit na troše másla, budou mít příjemnou oříškovou chuť.

Reflux u celiaků

Dnes se budeme věnovat palčivému problému mnoho celiaků, ale nejen jich. Refluxní onemocnění jícnu, správně...

Reflux u celiaků