Fodmaps

MUDr. Bára Bahníková: tak trochu jiný přístup, když bezlepková dieta úplně nepomáhá

Ze své praxe vím, že i přes dodržování bezlepkové diety přetrvávají u některých pacientů s celiakií gastrointestinální obtíže. Pokud se vyloučí ty nejběžnější příčiny, které by mohly právě klinický stav zapříčinit, tak se zde dnes otevírá nová možnost v podobě více se zaměřit na stravu a zahájit poměrně novou formu diety, tzv. FODMAPs dietu – ta se zaměřuje na fermentabilní cukry (s pomocí střevních bakterií rychle kvasící cukry), oligosacharidy (fruktóza, galaktooligosacharidy), disacharidy (laktóza), monosacharidy (fruktóza) a polyoly (sorbitol, mannitol, xylitol a další končící na -ol). Jsou to cukry, které se obtížně vstřebávají v tenkém střevě. Ty pak nestrávené putují dále do tlustého střeva, kde dochází k jejich kvašení. Vše potom má za následek zažívací obtíže jako je nadýmání, křeče v břiše, průjem a někdy i zácpa. A právě hlavním principem je vyhnout se tzv. FODMAPs potravinám. Prvním krokem je omezení všech potravin, které tyto cukry obsahují. Tato eliminační fáze trvá přibližně 6 týdnů. Po tomto období vymizí střevní obtíže a ten, kdo tuto dietu podstupuje, se subjektivně cítí dobře. Striktní dodržování této eliminační fáze je velice náročné a někdy může také skýtat i určitá rizika. Zejména pokud se eliminační fáze protáhne na delší dobu, než je doporučeno. Může totiž dojít k deficitu minerálů, vitamínů a dalších důležitých složek potravy. Druhým krokem diety je postupné znovuzařazení FODMAPs potravin do jídelníčku. Při opětovném vracení pozorujeme, jaké potraviny nám dělají obtíže a jaké ne. Díky tomu zjistíme, které FODMAPs suroviny tolerujeme a v jakém množství. Postupně si vytvoříme dietu šitou na míru.

Je to dlouhodobý proces, ale výsledek stojí za to.

 

Obrázek grafiky: leták „Trápí vás bolesti břicha, nadýmání, křeče? Máte pravděpodobně dráždivý tračník!“, PRO.MED.CS Praha a.s., 2018, informační leták léku Meteospasmyl

Celiakie „epidemií“ 21. století?

Bezlepková dieta je u zdravých jedinců spíše jedním z nepodložených nutričních extrémů, která může mít i svá rizika.

Celiakie „epidemií“ 21. století?