avokado

Zdraví pro člověka, pohroma pro přírodu. Co byste měli vědět o svých oblíbených potravinách

Vědci z pittsburské Univerzity Carnegieho–Mellonových nedávno přišli s tvrzením, že konzumovat salát je kvůli skleníkovým plynům pro životní prostředí třikrát horší, než si dát slaninu. Jak je to možné?

Salát obsahuje málo kalorií a člověk by potřeboval sníst dva celé ledové saláty, aby se přiblížil kalorickému příjmu dvou plátků uzené slaniny. Dalším důvodem je pravděpodobnější degradace salátu dříve, než se dostane na jídelní stůl. Potravinový odpad přitom také zvyšuje emisní stopu.

Že každá mince má dvě strany, ukazuje také výběr zdravých, pro přírodu ale škodlivých potravin podle britského The Telegraph. Tipnete si, která celosvětově oblíbená potravina „soutěž“ vyhrála?

Krvavé avokádo

Zelené zlato zdravé kuchyně pochází nejčastěji ze státu Michoacán v Mexiku. Podle The Telegraph je velká část produkce řízena drogovým kartelem Caballeros Templarios. Ten nutí zemědělce a majitele půdy odvádět procentuální podíl příjmů z prodeje avokáda a kdo se nepodřídí, špatně skončí. Proto se zavedl výraz „krvavé guacamole“. Za produkcí ovoce, které představuje synonymum zdravého životního stylu, tak stojí mnoho neštěstí.

Druhým důvodem, proč jeho konzumaci zvážit, je obrovská spotřeba vody nutná k jeho vypěstování. Výrazně to pociťují například v Kalifornii, která avokádo, navzdory problémům se suchem, také pěstuje.

Mandle

Ukazuje se, že k vypěstování jediné mandle je potřeba 3 ¾ litru vody! Největším producentem mandlí na světě je, překvapivě, opět Kalifornie.

Quinoa

Hit zdravého stravování už dávno nepatří do regálů malých obchůdků se zdravou výživou, ale najdeme ho v každém supermarketu. Podle The Telegraph má pěstování quinoi neblahý vliv na Peru a Bolívii, kde se vždy hojně pěstovala a po sedm století také konzumovala. Vzhledem k nárůstu její celosvětové obliby vzrostly ceny této komodity. Jihoameričané tak quinou spíše vyvážejí a vzhledem k vyšší ceně nahrazují její podíl ve své výživě nezdravým levnějším jídlem.

Kešu

V Evropě i USA představuje kešu nejčastěji konzumovaný druh ořechů. Zdraví velmi prospívá pro svůj vysoký obsah minerálů, vlákniny, bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Oříšek kešu roste na stromě jako pecka v plodu ledvinovníku. Většina celosvětové produkce se zpracovává v továrnách v Indii a Vietnamu, odkud kešu putuje do celého světa.

Získat z jednoho plodu ledvinovníku lze jen jedno kešu a je to draze vykoupená pochoutka. Dostat ho z tvrdé slupky je totiž opravdu náročná práce, protože ta obsahuje kardol, vysoce dráždivou látku vytvářející na kůži popáleniny. Zpracovatelny v Indii dost často pracovníkům ochranné pracovní pomůcky nehradí a pokud si je lidé nekoupí sami, chrání se pouze kusem látky.

Bezlepkobraní v Mladé Boleslavi

Je sympatické, že prezentace a různé trhy bezlepkových výrobků se už tu i tam začínají objevovat nejen v regionálních metropolí

Bezlepkobraní v Mladé Boleslavi
Jak předcházet celiakii u dětí?

Poslední roky je alergie a intolerance na lepek čím dál rozšířenější. Správně načasovaným zavedením stravy...

Jak předcházet celiakii u dětí?
I potravinová aditiva mohou obsahovat lepek

I některé přídatné látky do potravin, aditiva, obsahují nemo mohoui obsahovat stopy lepku. Jak uvádí ve své práci Celiakie Eva

I potravinová aditiva mohou obsahovat lepek