zaludy

Bezlepková potravina z českých zemí: žaludová mouka

Obyčejný plod dubu se dříve běžně používal k obživě, obzvlášť v dobách nouze, válek a neúrody. Ze žaludů se vyráběla mouka pro pečení chleba nebo se pražily a používaly pro výrobu náhražkové kávy. Po různých více či méně exotických moukách z quinoii, amarantu či zeleného banánu se můžete bez obav vrhnout na testování i té žaludové.

Lze pro získání žaludové mouky použít sesbírané žaludy? Ano, jen je potřeba syrové žaludy oloupat a louhováním zbavit hořké třísloviny taninu, která pro lidské zdraví není úplně ideální. Pro její odplavení se plody máčí několik dní a je třeba pravidelně vyměňovat vodu. Poté se žaludy vaří, melou a suší.

Mouku, která je výživově podobná arašídům či kaštanům, lze samozřejmě jednodušeji získat v obchodech se zdravou výživou. Chuť je mírně kořeněná, podobná sladkým mandlím.

Při bezlepkovém pečení je potřeba žaludové mouky přidávat spíše méně. Zlepšuje barvu a chuť, je však poměrně těžká a hutná, proto v kynutých těstech jako nosná mouka moc dobře nefunguje. Lze ji do pečicí směsi přidat například v poměru 1:5. Hojně ji využijete při pečení různých placek, sušenek nebo do sekané či bramboráků.

Máte tip na zajímavý recept ze žaludové mouky? Pochlubte se s ním na na našem facebookovém profilu!