indie

Indie volá po spolehlivějším značení lepku v potravinách

Indická nadace Heart Care Foundation se zasazuje o zrušení označení „nízko-lepkových“ potravin a zavedení značení „nula lepku“. Současné etikety podle nadace veřejnost matou a posilují dojem, že skutečně bezlepkové potraviny mohou nějaký lepek obsahovat.

Tlak na lepší podmínky pro lidi trpící celiakií nebo neceliakální lepkovou intolerancí vyvíjí nadace také na letecké společnosti, provozovatele vlakové dopravy, společnosti a restaurace. Upozorňuje, že citlivostí na lepek může trpět až deset procent populace a spolu s celiaky nemají bezpečnou možnost, jak se lepku vyhnout.

Situaci v Indii by velmi pomohla také osvěta, například o škodlivosti tak oblíbeného klasického piva pro populaci citlivou na lepek. Nadace doporučuje prosazovat jako alternativu medové víno s obsahem alkoholu nižším než 3 %.

Předpokládá se, že v Indii trpí celiakií mezi šesti až osmi miliony lidí. Některé studie poukazují na vyšší výskyt nemoci v severní a severovýchodní Indii. Podle vědců mohou být na vině rozdílné stravovací návyky v jednotlivých částech země. V jižní Indii je za základní obilninu považována rýže. Další roli hrají také rozdíly v genetické výbavě obyvatel.

Více k tématu fnbnews.com.