Jehneci kyta

Jehněčí kýta s rozmarýnem a bramborovými pusinkami

Náš dnešní recept je typicky jarní. Při vaření nás bavilo připravovat ty pusinky. Zkuste do vaření zapojit i vaše děti, bude to sranda (hlavně úklid :)).

Ingredience:
600 g jehněčí kýty (2 plátky),
2 jarní cibulky,
3 lžíce Olma Kysané smetany pochoutkové,
1 lžíce rajčatového protlaku,
1 lžíce hořčice,
1 lžička hořčičného semínka,
2,5 dcl vína,
1 lžička bramborového škrobu,
2 lžíce nasekaného rozmarýnu,
pepř a sůl,
600 g oloupaných brambor,
1 hrnek teplého Tatra Mléka 3,5 %,
3 lžíce strouhaného eidamu 45 %,
řeřicha na ozdobu,
olivový olej

 

Postup:

  1. Dejte vařit brambory. Jakmile změknou, slijte vodu, rozmačkejte je dohladka, přimíchejte mléko a sýr, dle chuti osolte a ještě teplou kaší naplňte zdobicí pytlík se zdobičkou. Na plech vyložený pečícím papírem vytvořte pusinky.
  2. Plátky jehněčího omyjte, osušte a potřete hořčicí, posypte hořčičnými semínky a nasekaným rozmarýnem. Dejte do olejem vymazaného pekáče. Plátky obložte nakrájenými cibulkami a dejte do trouby předehřáté na 200 °C. Nezapomeňte dát do trouby i plech s bramborovými pusinkami. Maso, které podlévejte vínem a přelévejte vypečenou šťávou, pečte spolu s bramborovými pusinkami zhruba 20 minut.
  3. Teplotu trouby snižte na 160 °C, plátky kýty potřete rajčatovým protlakem a pečte dalších 10 minut. Dejte pozor, aby se maso nepřipálilo.
  4. Šťávu z masa slijte do menšího kastrůlku, vmíchejte do ní kysanou smetanu s rozšlehaným bramborovým škrobem. Krátce povařte.
  5. Plátky kýty podávejte s omáčkou a s dozlatova opečenými bramborovými pusinkami.
Zázvorové sušenky

Jestliže se nechcete před svátky stresovat, postupujte podle předem promyšleného plánu. To platí nejen pro...

Zázvorové sušenky