Jehněčí kýta s rozmarýnem a bramborovými pusinkami

Náš dnešní recept je typicky jarní. Při vaření nás bavilo připravovat ty pusinky. Zkuste do vaření zapojit i vaše děti, bude to sranda (hlavně úklid :)).

Ingredience:
600 g jehněčí kýty (2 plátky),
2 jarní cibulky,
3 lžíce Olma Kysané smetany pochoutkové,
1 lžíce rajčatového protlaku,
1 lžíce hořčice,
1 lžička hořčičného semínka,
2,5 dcl vína,
1 lžička bramborového škrobu,
2 lžíce nasekaného rozmarýnu,
pepř a sůl,
600 g oloupaných brambor,
1 hrnek teplého Tatra Mléka 3,5 %,
3 lžíce strouhaného eidamu 45 %,
řeřicha na ozdobu,
olivový olej

 

Postup:

  1. Dejte vařit brambory. Jakmile změknou, slijte vodu, rozmačkejte je dohladka, přimíchejte mléko a sýr, dle chuti osolte a ještě teplou kaší naplňte zdobicí pytlík se zdobičkou. Na plech vyložený pečícím papírem vytvořte pusinky.
  2. Plátky jehněčího omyjte, osušte a potřete hořčicí, posypte hořčičnými semínky a nasekaným rozmarýnem. Dejte do olejem vymazaného pekáče. Plátky obložte nakrájenými cibulkami a dejte do trouby předehřáté na 200 °C. Nezapomeňte dát do trouby i plech s bramborovými pusinkami. Maso, které podlévejte vínem a přelévejte vypečenou šťávou, pečte spolu s bramborovými pusinkami zhruba 20 minut.
  3. Teplotu trouby snižte na 160 °C, plátky kýty potřete rajčatovým protlakem a pečte dalších 10 minut. Dejte pozor, aby se maso nepřipálilo.
  4. Šťávu z masa slijte do menšího kastrůlku, vmíchejte do ní kysanou smetanu s rozšlehaným bramborovým škrobem. Krátce povařte.
  5. Plátky kýty podávejte s omáčkou a s dozlatova opečenými bramborovými pusinkami.
Dar moudré Athény aneb sláva olivám

Podle řecké mytologie byl olivovník symbolem bohyně moudrosti. Ta se na Akropoli utkala v souboji s bohem...

Dar moudré Athény aneb sláva olivám
Jak na moravské bezlepkové koláče

Za dlouhých zimních večerů nebo při sychravém víkendovém odpoledni možná zbude čas na trochu složitější přípravu dobrot. Napřík

Jak na moravské bezlepkové koláče