minicupcakes

Recept pro hračičky: jarní mini cupcakes

Někdo rád bonsaje, někdo rád trpaslíky, někdo lepí maličké modely letadel. No a my umíme zase upéct mini cupcakes.

Ingredience
na cupcakes:
¾ hrnku bezlepkové mouky,
½ hrnku kakaového prášku,
1 lžička xanthanové gumy,
¾ lžičky prášku do pečiva,
½ lžičky jedlé sody,
¼ lžičky soli,
2 Česká vejce velikosti L,
½ hrnku krystalového cukru,
½ hrnku třtinového cukru,
⅓ hrnku řepkového oleje,
2 lžičky vanilkového extraktu,
½ hrnku Olma Bio kefírové mléko,
formička a košíčky na mini muffiny

na krém:
250 g mascarpone,
100 g změklého másla,
lžíce moučkového cukru,
1 lžička vanilkového extraktu,
1 lžička žlutého potravinářského barviva

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na mini muffiny vyložte košíčky.
  2. Sypké ingredience na cupcakes (kromě krystalového a třtinového cukru) smíchejte ve větší míse.
  3. V menší vymíchejte dohladka vejce s třtinovým a krystalovým cukrem. Přimíchejte vanilkový extrakt a olej a polovinu tekuté směsi vlijte do sypké směsi. Zapracujte a přilijte druhou polovinu. Nakonec přilijte kefír a vypracujte vláčné těsto.
  4. Košíčky naplňte ze ¾ a dejte péct do trouby na 10-12 minut. Nechte vychladnout.
  5. Připravte si krém. Změklé máslo zhruba 3 minuty šlehejte, přidejte k němu mascarpone (musí mít pokojovou teplotu!) a šlehejte dohladka. Přimíchejte cukr a vanilkový exktrakt. Třetinu krému oddělte zvlášť a obarvěte žlutou.
  6. Ozdobte cupcakes. Bílým krémem naplňte zdobící pytlík s plochou cukrářskou špičkou a vytvořte okvětní lístky. Žlutým krémem naplňte pytlík s hladkou zdobící špičkou o průměru 2 mm a vytvořte žlutý střed květu. Hotové cupcakes dejte alespoň na hodinu (nejlépe přes noc) do lednice.
Jak na bezlepkovou vánočku

Čas Adventu, čas pečení. Aspoň pro někoho. Receptů na bezlepkovou vánočku je celá řada. Uvádíme jeden z nich, třeba bude chutna

Jak na bezlepkovou vánočku
Jahodové knedlíky z kynutého těsta

Jahodová sezona rozhodně nekončí v polovině července! Díky novým odrůdám stáleplodících jahodníků si toto oblíbené...

Jahodové knedlíky z kynutého těsta