velikonoce-desive

Lepek v alkoholu? Nenechte se na Velikonoční pondělí nachytat

Popíjet na velikonoční koledě zodpovědně platí pro celiaky dvojnásob. Aby vás v pondělí sousedka nezaskočila podezřelým „panáčkem“, u kterého si nebudete jistí, zda jej můžete či ne, přinášíme stručného průvodce bezlepkovým alkoholem.

Nebývá zvykem si na Velikonoce připíjet vínem či pivem, ale pro pořádek uvádíme i je. Všechna vína, včetně brandy, šumivých vín, šampaňského, koňaku (vyráběného z vína) a portského vína, sherry a vermutu, jsou pro celiaky bezpečná. U destilátů, a platí to i pro destiláty vinné, je namístě obezřetnost, zda nejsou dobarvované uměle. Barviva a jiné přidané látky mohou být lepkové.

Pivo obecně lepkové je, dokonce i tzv. bezlepková varianta, pouze obsahuje lepek ve schváleném menším množství (10 mg/100 g).

Destilovaný alkohol je speciální kapitolou a koledníky-celiaky bude zajímat jistě nejvíce. Všechny destilované alkoholy jsou bezlepkové; problém ale nastává, pokud se lepek do alkoholu přidá po destilaci. Nejčastěji se tak stane, je-li alkohol uměle dobarvován. Přirozeně nazlátlá a obvykle nedobarvovaná je grapa nebo klasický třtinový rum (pozor na tmavé a kořeněné druhy). Bezlepková je také agávová tequilla, pokud neobsahuje příměsi. U vodky záleží, jak kvalitně je pálená (kolikastupňově), a také z čeho. Vybírejte proto radši vodky pálené z brambor, kukuřice nebo řepného cukru.

Budete-li o Velikonocích chtít sáhnout po něčem „fajnovějším“, můžete si dát kvalitní skotské whisky. Jsou bezlepkové díky dvojité destilaci, opět ale platí, že nesmí být ničím dobarvené či dochucené.

Tip na závěr: Pokud se nechcete stresovat a chcete při koledě „udržet jednu barvu“ alkoholu, vezměte si s sebou do košíčku vlastní placatici s osvědčeným alkoholem! Možná vás odpoledne, na rozdíl od ostatních koledníků, nebude bolet hlava.

Pokud už během Velikonoc budete pít, tak vám přejeme, abyste sáhli po dobrém alkoholu a pili v malém množství.

Použité zdroje: www.celiac.com, www.celiac.cz