paka

Dánský start-up recykluje použitou mletou kávu. Jedním z produktů je bezlepková mouka

V roce 2018 spotřebovali lidé celosvětově devět miliard kilogramů kávy. Z tohoto obrovského množství se extrahuje do podoby nápoje pouze 1 % užitečných látek, zbytek končí jako odpad, obvykle na skládkách. Dánský start-up Kaffee Bueno se rozhodl použitou kávu dále zpracovávat v přirozeně bezlepkovou kávovou mouku.

Pro svůj projekt využívá mladá společnost zatím kavárny a hotely v Kodani. Pomocí procesu extrakce oleje se z použité mleté kávy extrahuje olej a s ním také většina kávové chuti. Výsledná mouka má ořechovo-karamelovou chuť s čokoládovým nádechem a hodí se tak do mnoha produktů.

Banánový chlebíček s kávovou moukou (vpravo) vyniká oříškovou chutí a čokoládovou barvou. Foto: Instagram @kaffebueno
Banánový chlebíček s kávovou moukou (vpravo) vyniká oříškovou chutí a čokoládovou barvou.
Foto: Instagram @kaffebueno

Kaffe Bueno tvrdí, že jejich přirozeně bezlepková kávová mouka obsahuje trojnásobek bílkovin než mouka mandlová, méně kalorií než pohanková mouka a méně tuku než mouka kokosová. Má údajně více vlákniny než celozrnná pšeničná mouka a více draslíku než banán.

Zajímavé zpracování odpadní kávy přináší kromě ekologických benefitů také potenciál ekonomický. Využít lze nejen kávovou mouku, ale také kávový olej. Obsažený kofein, vitamín E, antioxidanty nebo esenciální mastné kyseliny najdou využití například v kosmetických produktech.