portobello burgery

Portobello burgery na víkend!

Věděli jste, že květen je měsícem hamburgerů? A že se dají skvěle připravit také z pečárky dvouvýtrusé, alias žampionů, alias portobella? Tahle bezlepková varianta chutná skvěle a kromě jiného je portobello mnohými považováno za „superpotravinu“ díky obsahu selenu (s vlivem na štítnou žlázu) či vitaminu D. Ale zpět k burgerům – jak na ně?

Ingredience na 2 burgery:
4 houby portobella,
400 g mletého hovězího masa, nebo můžete využít už připravené burgery v podobě dvouručáků Ládi Grilemana,
4 plátky rajčete,
4 plátky cheddaru,
3 lžíce čerstvé řeřichy,
2 lžičky worchesteru,
½ červené cibule,
½ žluté cibule,
3 hrsti rukoly,
sůl a pepř,
1 vejce,
olivový olej

Postup:

  1. Nohu každého portobella oddělte od klobouku. Klobouky položte spodní stranou na rozpálenou pánev a restujte na středním plameni cca 5 minut. Poté otočte a restujte 3 minuty. Portobella přendejte na plech, z obou stran osolte a dejte ještě na 3-5 minut do trouby předehřáté na 150 °C. Vyndejte.
  2. Mleté maso smíchejte se solí, pepřem, worchestrem, 2 lžícemi řeřichy a nasekanou žlutou cibulkou a vypracujte kompaktní směs. Z ní vytvořte 2 burgery a dejte do trouby předehřáté na 200 °C a z každé strany opékejte 5-8 minut (záleží na tloušťce burgeru). Zhruba minutu před koncem dejte na každý burger 2 plátky cheddaru.
  3. Ze všech zbylých ingrediencí a opečených klobouků a masových placek poskládejte burger.

 

Masopustní vdolky

500 g přirozeně bezlepkové směsi Jizerka 42 g čerstvého droždí 350 ml teplého mléka 1...

Masopustní vdolky