slepici-polevka

Slepičí polévka, tradiční vzpruha vhodná i pro celiaky

Poctivý slepičí vývar postaví na nohy nemocného i šestinedělku po porodu, říkávaly naše babičky. A měly pravdu. Pokud potřebujete nabrat sílu z lehkého, zdravého jídla, slepičí polévka je skvělou volbou. A silný vývar může pomoci v oslabení i celiakům!

V Česku je polévka grunt a kdo jí nejí, bude špunt. Možná si říkáte, že nás ve víře v sílu vývaru vychovaly babičky a maminky, jeho pozitivní účinky ale potvrzuje také současná věda. Podle Stephena Rennarda, lékaře a vědce z Nebrasky, může silná drůbeží polévka pomoci například při zánětu horních cest dýchacích, a to díky jejímu vlivu na pohyb bílých krvinek, tzv. neutrofilů. Konzumace polévky tak údajně podporuje protizánětlivé mechanismy v těle.

Samotná polévka samozřejmě nachlazení nebo chřipku nevyléčí, určitě ale dodá živiny při minimálním zatížení organismu. A to je výhoda, která se může hodit celiakům například po nežádoucí konzumaci lepku, která rozhodila zažívání.

Vývar „jíst či pít“?

Nezáleží na tom, jak máte vývar rádi, řiďte se vlastním zdravotním stavem. Pokud jste nemocní nebo oslabení, poslouží nejlépe čistý (scezený) vývar bez masa a zeleniny. Metabolismus z vývaru přijme živiny, tekutiny i mnohé prospěšné látky, které tělo hojí, není ale zatížen rozkladem složitých bílkovin.

V plném zdraví naopak nechte ve vývaru všechno, od masa, zeleniny až po zavářku. Polévka tělu dodá bílkoviny, vlákninu i sacharidy.

Jednoduchá, ale dlouhá příprava

Pokud váháte, jak vlastně slepičí vývar připravit, vždy dávejte přednost dlouhému varu při nižší teplotě, pouze okolo 90° C. Při takové teplotě se hladina pouze vlní, nevře divoce. Vařte nejprve slepičku nebo její části, které máte k dispozici – kosti, křídla, skelet, droby. Maso se vždy vkládá do studené vody a k varu se přivádí pomalu.

slepiceU vývaru je žádoucí, aby slepice vodě předala co nejvíce živin, proto se nepřidává žádné koření ani sůl. Z estetických důvodů lze z hladiny průběžně sbírat vysrážené bílkoviny. Přibližně po 2,5 hodinách varu se do hrnce přidá očištěná zelenina (cibule, mrkev, celer, petržel, česnek) a vaří se další hodinu.

Čistý vývar získáte scezením přes jemný cedník. Vývar je možno osolit a rovnou konzumovat nebo doplnit na másle opečenou pokrájenou zeleninou a nudlemi, či jinou zavářkou. Maso z polévky můžete použít přímo ve vývaru nebo třeba při přípravě kuřete na paprice.

Dobrou chuť a sílu z vývaru přeje redakce Bezlepek.cz!

Kdy začínat s lepkem u kojenců

Názory na zavádění potravin obsahující lepek do výživy malých dětí prošly vývojem. Zatímco ještě nedávno se mělo za to, že rizi

Kdy začínat s lepkem u kojenců