zebra

Vepřová žebra na (bezlepkovém) pivu

Jaro předstírá, že tu není, ale my máme gril už pěkně rozpálený! Takže tohle je tip na víkendové posezení s přáteli.

Ingredience:

na žebra:

2 kg vepřových žeber (CZ15.cz),
375 ml tmavého piva bez lepku,
snítka čerstvého tymiánu,
snítka čerstvého oregána,
snítka čerstvé majoránky

na barbecue omáčku:

200 g kečupu,
50 ml jablečného octu,
40 g třtinového cukru,
150 ml tmavého piva bez lepku,
1 lžička sušeného česneku,
sůl a pepř,
špetka mletého nového koření,
2 lžíce Worcestrové omáčky

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 160 °C. Žebra dejte do hlubší nádoby vhodné do trouby. Polijte je černým pivem, dolijte vodou tak, aby byly zcela ponořené a posypte bylinkami. Pečte je v troubě zhruba 2 hodiny.
  2. Ingredience na omáčku smíchejte v menším kastrůlku, nechte projít varem, poté vařte zhruba 15-20 minut, dokud směs nezhoustne.
  3. Barbecue omáčkou potřete osušená žebra, která vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte na 15-20 minut do trouby předehřáté na 240 °C (v polovině doby žebra otočte).
  4. Zbylou barbecue omáčku nařeďte trochou výpeku z žeber a lehce povařte a podávejte s opečenými žebry a pivem.
Dar moudré Athény aneb sláva olivám

Podle řecké mytologie byl olivovník symbolem bohyně moudrosti. Ta se na Akropoli utkala v souboji s bohem...

Dar moudré Athény aneb sláva olivám
Sýrové kuličky s pažitkou

Hledáte tip na malé občerstvení pro koledníky? Rychlé, snadné, chutné? Přesně takové jsou sýrové kuličky...

Sýrové kuličky s pažitkou
Vyzkoušejme trochu jinou vánočku

Hodně bezlepkářů si nechává vánočky péct, zvláště když v posledních letech jde kvalita přece jen nahoru. Pokud ale chcete vyzko

Vyzkoušejme trochu jinou vánočku