zelene kari

Zelené kari s chřestem

V našich končinách se v poslední době zase začíná stávat populárním chřest. A to je prima, protože je vynikající! Proto jsme vám připravili recept s jeho využitím.

A mimochodem – nepřipomíná vám název chřestu – tedy asparagus – něco? Pokud si vzpomenete na zelenou součást vázaných kytic, tak jste opravdu blízko 🙂

Ingredience:

1 hrnek rýže basmati

2 lžičky kokosového oleje

menší cibule

1 lžíce nasekaného čerstvého zázvoru

100 g krevet Villaregia

2 mrkve

2 stroužky česneku

špetka soli

svazek zeleného chřestu

2 lžíce zelené kari pasty

400 ml kokosového mléka

2 hrnky baby špenátu

1½ lžičky třtinového cukru

1 lžička rýžového octa

½ lžičky limetkové šťávy

1½ lžičky sojové omáčky

čerstvý koriandr na ozdobu

 

Postup:

  1. Rýži propláchněte. Ve větším hrnci uvařte vodu, snižte plamen, vsypte do ní rýži a vařte 30 minut. Sceďte, rýži prikryjte a udržujte ji v teple.
  2. V hlubší pánvi rozpalte olej a na něm orestujte nakrájenou cibuli, česnek a zázvor.
  3. Přidejte omytý a nakrájený chřest (zbavený dřevnatých konců), oloupanou a nakrájenou mrkev a restujte 3 minuty. Poté přidejte kari pastu a za stálého míchání povařte další 2 minuty.
  4. K zelenině přilijte kokosové mléko a přisypte cukr. Nechte směs projít varem, poté snižte plamen a vařte 5-10 minut, dokud chřest a mrkev nezměknou. Minutu před koncem přidejte vařené krevety.

Vmíchejte baby špenát, 30 vteřin povařte a vmíchejte rýžový ocet a sojovou omáčku. Podle chuti osolte a podávejte s uvařenou rýží a ozdobené lístky čerstvého koriandru.

Strašidýlka z kukuřičné mouky

Možná vás to překvapí, ale americký svátek duchů, halloween, se úzce pojí k našemu Svátku všech svatých...

Strašidýlka z kukuřičné mouky
Italská pohanka: Rychlé a zdravé jídlo

To, že pohanka není častějším jídlem v současné české kuchyni, je velká škoda, ještě větší, že není moc rozšířená ani na jídeln

Italská pohanka: Rychlé a zdravé jídlo
Jak na bezlepkový borůvkový koláč

Stále je čas borůvek, tak proč si neupéct na víkend bezlepkový koláč. Stačí jen pořídit suroviny a cca necelou hodinu přípravy

Jak na bezlepkový borůvkový koláč