hovezi casserole

Bezlepkový nášup: hovězí casserole s batáty a feta sýrem

Máme rádi zapékaná jídla. Ta sýrová horní vrstvička je prostě super 🙂 Pokud casserole neznáte, tak ho s námi vyzkoušejte.

Ingredience:
3 větší batáty,
1 střední cibule,
2 stroužky česneku,
500 g mletého hovězího,
sůl a pepř podle chuti,
2 lžíce rajčatového protlaku,
lžíce sušeného oregana,
250 g sýru feta,
100 ml Tatra Polotučné mléka,
1 České vejce vel. M,
120 g strouhané mozzarelly,
1 lžíce oleje,
hrst lístků čerstvé bazalky

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 200 °C. Batáty oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka. Větší zapékací mísu vymažte olejem.
  2. Maso smíchejte s prolisovaným česnekem, solí, pepřem, oreganem a rajčatovým protlakem.
  3. Do první vrstvy vyskládejte jeden batát, na něj navrstvěte polovinu masové směsi a třetinu sýru feta. Posypte polovinu nadrobno nakrájené cibule. Opět vyskládejte kolečka dalšího batátu, na něj vyskládejte druhou polovinu masa, posypte druhou třetinou sýru feta a zbylou cibulí. Vyskládejte zbylá kolečka batátů a posypte zbylým sýrem feta.
  4. V misce smíchejte mléko s vejcem a prolijte jím casserole. Nakonec posypte mozzarelou a dejte péct do trouby na 40-45 minut. Pokud se začne horní vrstva připalovat, překryjte pekáček alobalem.
  5. Podávejte posypané lístky čerstvé bazalky.
Staročeský trdelník

V předvánočním čase se na náměstích velkých i malých měst rozsvítily nazdobené stromy, otevřely se stánky...

Staročeský trdelník