jahodovy dort

Letní potěšení v podobě krémovo jahodového dortu

Sluečné počasí nás láká v kuchyni připravovat dezerty. A obzvlášť takhle před víkendem. Dnes jsme si pro Vás nachystali krémovo jahodový dort, s nímž potěšíte celou rodinu.

Ingredience:

na korpus:
420 g bezlepkové mouky,
1 lžička xanthanu,
1½  lžíce kypřícího prášku,
1½ hrnku Olma Florian drink jahoda,
120 g Tatra Másla,
1 hrnek cukru,
½ hrnku řepkového oleje,
4 Česká vejce velikosti M,
1 lžička vanilkového extraktu

na jahodový džem:
400 g čerstvých jahod,
¼ hrnku cukru,
1 lžíce kukuřičného škrobu,
4 lžíce pomerančové šťávy

na krém:
300 g mascarpone,
400 ml Tatra Smetany ke šlehání,
1 hrnek moučkového cukru,
2 lžíce citronové šťávy

na ozdobu:
150 g jahod,
hrst marshmallow

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 °C. Vymažte dvě dortové formy o průměru 20 cm a na dno dejte pečící papír.
  2. V jedné míse smíchejte mouku, xanthan a kypřící prášek. V druhé míse smíchejte jogurtový drink a vanilkový extrakt. V další míse rozkvedlejte vejce, přilijte olej, vmíchejte změklé máslo a postupně cukr. Postupně do této směsi přidávejte moučnou a jogurtovou směs, dokud nevypracujete vláčné těsto. To rozdělte do připravených dortových forem a dejte na 35-40 minut péct.
  3. Mezitím si připravte džem. Omyté jahody zbavené šťopek rozmixujte do pyré a přimíchejte cukr. Nechte je projít varem. V hrnku rozmíchejte škrob s pomerančovou šťávou a postupně vmíchejte do jahodového pyré. Vařte 3-5 minut, dokud směs nezhoustne a nechte vychladnout.
  4. Než se dopeče dort, připravte si krém. Vyšlehejte šlehačku, v další vyšší nádobě rozmíchejte změklé mascarpone a opatrně jej vmíchejte do šlehačky. Přidejte šťávu a moučkový cukr, jemně promíchejte a dejte do lednice.
  5. Oba vychladlé korpusy rozpulte, případně nožem zarovnejte a spodní patro dejte na talíř vhodný k servírování. Chlazený krém přendejte do zdobícího pytlíku. Spodní patro lehce potřete krémem, po obvodu naneste krémovou vrstvu a doprostřed rozprostřete třetinu džemu a položte další vrstvu korpusu. Stejný postup opakujte u dalších vrstev až na poslední. Tu jen potřete krémem, který také rozprostřete po obvodu dortu. Hotový dort dejte alespoň na hodinu do lednice (nejlépe přes noc) a poté dozdobte zbylým krémem, jahodami a marshmallow.