foukani

Vize neinvazivního detekování celiakie? Dost možná ano, z dechu!

Celiakie patří mezi onemocnění, u kterých se na správnou diagnózu nezřídka čeká dlouhé roky. Proces to bývá dlouhý a spletitý, částečně také proto, že celiaci nemusí trpět specifickými příznaky nebo jejich obtíže na nemoc neukazují jednoznačně.

Může se tak lehce stát, že člověka trápí nediagnostikovaná celiakií třeba celou dekádu. Pro jednoduchý screening nemoci by mohl být použitelný nový objev vědců z Flindersovy univerzity v Austrálii. Ti vyvinuli neinvazivní dechový test, který podle nich vede k odhalení nejen celiakie, ale také diabetu 2. typu.

Nadějná práce vědců může celosvětově změnit způsob diagnostikování gastrointestinálních poškození. Dechová diagnostika by byla prospěšná především u velmi malých pacientů, pro které je klasické testování endoskopií invazivní, bolestivé a často traumatizující. Nová metoda naopak umožňuje celiakii odhalit pouhým dýcháním do skleněné trubice.

Vedoucí výzkumník Roger Yazbek vysvětluje, že metoda staví na produkci specifického enzymu DPP4 (dipeptidyl peptidáza-4), který vzniká v tenkém střevě a štěpí proteiny, které jsou spojovány s celiakií a souvisejícím poškozením střev. Doktor Yazbek se nyní snaží zahájit první zkoušky v ženské a dětské nemocnici v Adeladie v jižní Austrálii.

„Některé výzkumy naznačovaly, že DPP4 se podílí na rozpadu lepku a že lidé s celiakií mají v tenkém střevě snížené množství enzymu DPP4. Nástroje k jeho měření však nebyly k dispozici,“ vysvětluje Roger Yazbek.

Podle vědců může dechové testování ušetřit čas a peníze systému zdravotní péče. Klasická endoskopická vyšetření jsou totiž v Austrálii pro mnoho venkovských a odlehlých oblastí nedostupná nebo příliš drahá. Z celkového provedeného počtu asi 400 tisíc endoskopických procedur za téměř 500 milionů dolarů, se asi 14 % zákroků nakonec ukazuje jako zbytečných.

Zdroj: ScienceDaily.com

Bezlepková piva na vzestupu, aspoň ve světě

Základní surovinou při výrobě piva je obilí, což pro obsah lepku teoreticky vylučuje z konzumace tohoto nejoblíbenějšího českéh

Bezlepková piva na vzestupu, aspoň ve světě