jidlo

Jak rozeznat celiakii, alergii a citlivost na lepek?

Lepek ve stravě může u vybraných lidí způsobovat pestrou škálu obtíží, od očekávatelných střevních, přes kožní i neurologické. U někoho přichází nepříjemnosti ihned po konzumaci lepku, jinde se projevují se zpožděním nebo vůbec. Příčinou může být celiakie, alergie na lepek nebo neceliakální nesnášenlivost lepku. Jak je rozeznat?

Charakter obtíží může naznačit, s jakým soupeřem má člověk čest. Například celiakie je nevyléčitelné doživotní autoimunitní onemocnění s různými projevy. Často se jedná o celkové neprospívání, ubírání na váze, podvýživu a další projevy související s nedostatečným vstřebáváním živin. Lepek poškozuje střevo a způsobuje tak jeho neschopnost přijímat živiny z potravy.

Celiakie může svého nositele překvapit i bez příznaků, když se zjistí z krevních testů. Nástup nemoci je postupný a přichází se na ni obvykle až po letech „nespecifických“ obtíží.

Oproti tomu alergická reakce na lepek nastupuje rychle a trápí postiženého pouze dočasně. Po požití lepku dochází k projevům obvykle řádově v minutách nebo desítkách minut. Objevuje se vyrážka, dušnost, svědění jako při jiných alergických reakcích. Na rozdíl od celiakie se může v průběhu života objevit a zase zmizet.

Citlivost na lepek se nejčastěji projevuje podobně jako celiakie, vyšetření však na tuto nemoc neukazují. Mnoho pacientů trpících „neceliakální citlivostí na lepek“ tak preventivně drží bezlepkovou dietu, přestože někteří lékaři jejich obtíže bagatelizují.

Kde všude je lepek? Čerstvě diagnostikovanému celiakovi ze začátku přijde, že lepek je snad všude. Tato bílkovina, která se přirozeně vyskytuje v pšenici, žitu, ječmenu a ovsu, tak z jídelníčku diskvalifikuje pečivo, těstoviny, kuskus, některé uzeniny, pivo a mnoho dalšího. Pro celiaky je nejvhodnější vařit z přirozeně bezlepkových potravin. Jedná se například o brambory, rýži, quinou, pohanku, luštěniny, maso, ovoce, zeleninu a některé mléčné výrobky.

I potravinová aditiva mohou obsahovat lepek

I některé přídatné látky do potravin, aditiva, obsahují nemo mohoui obsahovat stopy lepku. Jak uvádí ve své práci Celiakie Eva

I potravinová aditiva mohou obsahovat lepek