tehotna

Konzumace vlákniny v těhotenství snižuje riziko rozvoje celiakie u dětí, zjistili vědci

Ovlivňuje výživa v těhotenství zdravotní dispozice nenarozeného dítěte? Bezesporu ano. Tým vědců se nedávno rozhodl posoudit, zda výživa nastávající matky hraje roli v rozvoji celiakie u jejích dětí.

Studie se věnovala více než 88 tisícům norských dětí, které se narodily mezi lety 1999–2009. Výzkumný tým vedl doktor Ketil Størdal z Norského institutu veřejného zdraví, lékař specializovaný na pediatrickou gastroenterologii.

Tým vědců sledoval nejprve nastávající matky, resp. jejich příjem vlákniny a lepku ve 22. týdnu těhotenství. Narozené děti a jejich zdravotní stav byl pak pozorován následujících zhruba 11 let. Dlouhodobý kontakt s rodinami měl za cíl zjistit, zda došlo k rozvoji celiakie či nikoli.

Výsledky ukázaly, že děti matek s nejvyšším příjmem vlákniny (přes 45 gramů za den) byly celiakií postiženy asi o 34 % méně než děti matek s nejnižším příjmem vlákniny (do 19 gramů za den). Zjištění nahrávají teorii, že vláknina pozitivně ovlivňuje stav střevního mikrobiomu nejen u těhotných, ale také přímo u jejich dětí. Další studie také zjistily, že složení střevních bakterií se liší u lidí s celiakií a zdravých jedinců.

Výzkumníci na druhou stranu upozorňují, že studie nenalezla žádnou spojitost mezi příjmem lepku u matek a rizikem rozvoje celiakie u dítěte. „Zjištění studie nepodporují preventivní omezování lepku u těhotných žen,“ řekl k tématu doktor Størdal.

Zdroj: celiac.com