citronove susenky

Víkendový mls: bezlepkové sušenky s citronovým krémem

Pokud Vám teď odpoledne prší, tak můžete využít čas k přípravě bezlepkových sušenek na víkend.

Ingredience

na sušenky:
225 g změklého Olma Másla,
½ hrnku krystalového cukru,
šťáva ze 2 citronů,
2 Česká vejce,
3 hrnky bezlepkové mouky,
½ lžičky xanthanové gumy ,
špetka soli

na citronový krém:
½ hrnku citronové šťávy (zhruba 3-4 citrony),
⅔ hrnku krystalového cukru,
2 lžičky citronové kůry,
špetka soli,
5 žloutků z Český vajec,
6 lžic Olma Másla

 

na máslový krém:
90 g změklého Olma Másla,
¾ hrnku moučkového cukru,
2 lžíce Olma Bio Čerstvého mléka

 

na citronovou polevu:
1 hrnek moučkového cukru,
4 lžíce citronové šťávy

Postup:

  1. Nejprve si připravte těsto. Smíchejte změklé máslo, cukr a citronovou šťávu. Přimíchejte vejce a postupně vsypte mouku smíchanou s xanthanovou gumou a solí. Vypracujte vláčné těsto, zabalte jej do potravinové fólie a dejte alespoň na půl hodiny do lednice.
  2. Mezitím si připravte citronový krém. Do menšího kastrůlku vlijte vodu a přiveďte k varu. Na kastrůlek položte teplu odolnou nádobu (např. nerezovou mísu) a dejte do ní všechny ingredience na citronový krém kromě másla. Jemně rozmíchejte, aby vám vznikla stejnorodá směs. Zastálého a jemného míchání vařte, dokud směs nezačne houstnou (10-15 minut). Pokud nezhoustla ani po 10 minutách, přelijte směs do prázného kastrůlku a vařte na mírném plameni. Vmíchejte do směsi po lžících máslo a pořádně rozmíchejte. Nechte vychladnout.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C a plech na pečení vyložte pečicím papírem. Na pomoučněné pracovní desce vyvávalejte placku o tloušťce 3 mm. Pomocí vykrajovátka ve tvaru kytičky vykrájejte sušenky a každé druhé vykrojte ve středu kolečko.
  4. Připravené sušenky pečte dozlatova cca 10-15 minut. Nechte vychladnout.
  5. Na máslový krém smíchejte pomocí ručního mixéru změklé máslo s moučkovým cukrem a mlékem. Přendejte do zdobičky se špičkou a dejte na chvilku do lednice.
  6. Ingredience na citronovou polevu smíchejte a namočte do nich vrchní díly (s vykrojeným středem) vychladlých sušenek a nechte 20 minut oschnout.
  7. Vychladlé sušenky zkompletujte. na spodní díl (bez vykrojeného středz) udělejte kolečno z máslového krému, do něj dejte lžičku trochu citronového krému a přiklopte vrchním dílem sušenky.
Brambory Hasselback

Vařené, pečené, šťouchané, smažené, grilované, vyšlehané na kaši nebo plněné libovolnou nádivkou, naslano, nasladko a...

Brambory Hasselback
Už jste ochutnali snídaňovou pizzu?

Kdeže sušenky, ale tahle snídaňová rychlovka vás doslova „nakopne“ na téměř celé dopoledne. A ještě...

Už jste ochutnali snídaňovou pizzu?
Tři recepty pro zdraví

Především bychom měli vědět, že imunitní systém tvoří soubor mnoha orgánů, patří sem sliznice střev,...

Tři recepty pro zdraví