citronove susenky

Víkendový mls: bezlepkové sušenky s citronovým krémem

Pokud Vám teď odpoledne prší, tak můžete využít čas k přípravě bezlepkových sušenek na víkend.

Ingredience

na sušenky:
225 g změklého Olma Másla,
½ hrnku krystalového cukru,
šťáva ze 2 citronů,
2 Česká vejce,
3 hrnky bezlepkové mouky,
½ lžičky xanthanové gumy ,
špetka soli

na citronový krém:
½ hrnku citronové šťávy (zhruba 3-4 citrony),
⅔ hrnku krystalového cukru,
2 lžičky citronové kůry,
špetka soli,
5 žloutků z Český vajec,
6 lžic Olma Másla

 

na máslový krém:
90 g změklého Olma Másla,
¾ hrnku moučkového cukru,
2 lžíce Olma Bio Čerstvého mléka

 

na citronovou polevu:
1 hrnek moučkového cukru,
4 lžíce citronové šťávy

Postup:

  1. Nejprve si připravte těsto. Smíchejte změklé máslo, cukr a citronovou šťávu. Přimíchejte vejce a postupně vsypte mouku smíchanou s xanthanovou gumou a solí. Vypracujte vláčné těsto, zabalte jej do potravinové fólie a dejte alespoň na půl hodiny do lednice.
  2. Mezitím si připravte citronový krém. Do menšího kastrůlku vlijte vodu a přiveďte k varu. Na kastrůlek položte teplu odolnou nádobu (např. nerezovou mísu) a dejte do ní všechny ingredience na citronový krém kromě másla. Jemně rozmíchejte, aby vám vznikla stejnorodá směs. Zastálého a jemného míchání vařte, dokud směs nezačne houstnou (10-15 minut). Pokud nezhoustla ani po 10 minutách, přelijte směs do prázného kastrůlku a vařte na mírném plameni. Vmíchejte do směsi po lžících máslo a pořádně rozmíchejte. Nechte vychladnout.
  3. Předehřejte troubu na 180 °C a plech na pečení vyložte pečicím papírem. Na pomoučněné pracovní desce vyvávalejte placku o tloušťce 3 mm. Pomocí vykrajovátka ve tvaru kytičky vykrájejte sušenky a každé druhé vykrojte ve středu kolečko.
  4. Připravené sušenky pečte dozlatova cca 10-15 minut. Nechte vychladnout.
  5. Na máslový krém smíchejte pomocí ručního mixéru změklé máslo s moučkovým cukrem a mlékem. Přendejte do zdobičky se špičkou a dejte na chvilku do lednice.
  6. Ingredience na citronovou polevu smíchejte a namočte do nich vrchní díly (s vykrojeným středem) vychladlých sušenek a nechte 20 minut oschnout.
  7. Vychladlé sušenky zkompletujte. na spodní díl (bez vykrojeného středz) udělejte kolečno z máslového krému, do něj dejte lžičku trochu citronového krému a přiklopte vrchním dílem sušenky.
Bezlepkové alternativy: Maniok

Máte-li chuť experimentovat a obohatit svůj jídelníček, můžete vyzkoušet přirozeně bezlepkový maniok. Jedná se o keř, který dor

Bezlepkové alternativy: Maniok
Sýrové kuličky s pažitkou

Hledáte tip na malé občerstvení pro koledníky? Rychlé, snadné, chutné? Přesně takové jsou sýrové kuličky...

Sýrové kuličky s pažitkou