boruvkovy kolac

Bezlepkový borůvkový koláč se hlásí o slovo!

Je nejvyšší čas připravit si skvělý bezlepkový borůvkový koláč. K dispozici jsou totiž jak borůvky z tuzemských lesů, tak i borůvky, které máte třeba na zahrádce. A my můžeme potvrdit, že z obojího je koláč perfektní.

Ingredience
Na korpus:
1 hrnek mandlové moučky
¾ hrnku bezlepkových ovesných vloček
¼ hrnku medu
1 lžička kypřícího prášku
Špetka soli
5 lžic Olma Másla
2 lžíce nasekaných pekanových ořechů
Lesní nebo kanadské borůvky na ozdobu

Na náplň:
2 hrnky čerstvých (nebo mražených) lesních borůvek
1 lžíce medu
2 lžičky kukuřičného škrobu

Postup:
1.    Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na koláč vyložte pečicím papírem.
2.    Do menšího kastrůlku dejte borůvky, škrob a med, smíchejte a povařte, dokud směs nezhoustne. Nechte vychladnout.
3.    Ve větší míse smíchejte sypké suroviny na korpus. Přidejte med, na kostičky nakrájetené máslo a pekanové ořechy a vypracujte těsto podobné drobence.
4.    ½ hrnku drobenky nechte stranou. Zbylou směs vsypte do připravené formy na koláč, rozprostřete a prsty vymačkejte stejnoměrnou vrstvu až do krajů a na stěny formy.
5.    Na krustu rozprostřete borůvkovou vrstvu a posypte drobenkou, kterou jste nechali stranou. Posypte zbylými borůvkami, zakryjte alobalem, aby se vám koláč nepřipekl a pečte 20 minut. Poté alobal odkryjte a pečte dalších 20-25 minut.
6.    Před podáváním nechte vychladnout.

Jahodové bezlepkové knedlíky

Nastává čas sladkých jahod a tedy i jahodových knedlíků. Bezlepkových receptů je pochopitelně celá. Pro inspiraci uvádíme jeden

Jahodové bezlepkové knedlíky

Také vaše děti milují pizzu? Jasně, nesmí se to s ní přehánět, ale jako odměna...