mrkvovy dort

Bezlepkový mrkvový dort

Co dodat? Mrkvový dort je klasika. Naídněte ho návštěvě a sami uvidíte, jak se jí budou dělat boule za ušima 😀

Ingredience:

Na korpus:
3 Česká vejce velikosti L,
¾ hrnku řepkového oleje,
¾ hrnku podmáslí,
2 hrnky bezlepkové mouky,
¾ lžičky xanthanové gumy,
2 lžičky jedlé sody,
1 ½ hrnku krupicového cukru,
1 ½ lžičky kypřícího prášku,
2 lžičky mleté skořice,
½ lžičky soli,
2 hrnky strouhané mrkve,
300 g ananasu v konzervě (včetně nálevu),
1 hrnek sekaných vlašských ořechů,
1 hrnek strouhaného kokosu

Na náplň:
220 g krémového sýru,
3 lžíce změklého Tatra Másla,
4 hrnky moučkového cukru

Na krém:
200 g Tatra Másla,
200 g mascarpone,
2 lžičky skořice + na posypání,
1 lžíce moučkového cukru

 Postup:

  1. Nejprve si připravte korpus dortu. V míse smíchejte vejce, olej a podmáslí. V druhé, větší míse promíchejte cukr, bezlepkovou mouku s xanthanovou gumou, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl a skořici. Vlijte vaječnou směs a promíchejte. Zapracujte strouhanou mrkev, ananas, kokos a ořechy, vypracujte vláčné těsto a naplňte jím dvě pečicím papírem vyložené dortové formy o průměru cca 20 cm.
  2. Pečte zhruba 35 minut při 175 °C.
  3. Dohladka vymixujte ingredience na náplň. Vychladlé korpusy případně seřízněte do rovna, aby na sobě držely. Celou náplní potřete jeden korpus a druhý na něj přiložte.
  4. Změklé máslo na krém vymixujte dohladka, přidejte mascarpone, cukr a dvě lžičky skořice a vymíchejte hladký krém. Jím oba korpusy ozdobte. Rozprostřete jej po celém povrchu a obvodu dortu a zdobičkou ozdobte vršek. Zbylou skořicí posypte obvod dortu a nechte alespoň na 30 minut v lednici odpočinout.
  5. Podávejte.
Jak na moravské bezlepkové koláče

Za dlouhých zimních večerů nebo při sychravém víkendovém odpoledni možná zbude čas na trochu složitější přípravu dobrot. Napřík

Jak na moravské bezlepkové koláče
Balzamikové kuře se salátem

Dnes máme chuť na kuřecí. Ale chce to něco originálního… Tak vyzkoušíme balzamikové kuře se...

Balzamikové kuře se salátem