kvasinka

Celiakie a kvasinka – jsou propojené?

Lidé s celiakií, často i nevědomky, trpívají přidruženými alergiemi na určité druhy potravin, nesnášenlivostmi nebo citlivostí. Mezi ty nejčastější patří alergie na soju, mléčné výrobky, mořské plody a ryby, ořechy, arašídy nebo vejce. Mezi ty méně známé může patřit kukuřice, káva, rajčata, jablka, citrusy, čokoláda. A co když se připojí také kandida, kvasinka?

Kandidóza je onemocnění způsobené přemnožením kvasinek v těle. Ty se běžně vyskytují v mikroflóře střev, v ústech nebo na sliznicích pohlavních orgánů. Křehká rovnováha mikroorganismů může být ale snadno narušena, kvasinky se přemnoží a způsobí infekci. Kandidóza se může objevovat při oslabení imunity či při užívání antibiotik; negativně se spolupodílí také hormonální antikoncepce, stres nebo nevhodná strava, především ta bohatá na jednoduché cukry.

Aby člověk ukočíroval přemnoženou kvasinku v těle, musí se vyhýbat potravě, kterou kvasinka potřebuje. Cukr, ocet, jablečný mošt, sušené ovoce, arašídy, pistácie, houby, zpracovaná jídla, uzené a vyzrálé sýry a další. A samozřejmě pozor na antibiotika, antikoncepční pilulky nebo steroidní léčiva.

Jakou lze najít souvislost mezi kvasinkou a celiakií? Obecně se u lidí s nesnášenlivostí lepku vyskytují přidružené obtíže. Oslabený imunitní systém a syndrom zvýšené propustnosti střev představuje ideální podmínky pro růst kvasinky. Ta se na těle nemusí nutně projevit klasickými příznaky jako vyrážka či svědění, ale také bolestí hlavy, depresemi, ztrátou vlasů, podrážděnými kožními reakcemi, pálením žáhy, bušením srdce, suchýma očima, nočním pocením atd.

Jak kvasinku vrátit do rovnováhy? Některé zahraniční weby, které se kvasinkové dietě přímo věnují, doporučují především eliminovat přidané cukry, škrobovou zeleninu, sladké ovoce, kávu, lepek a alkohol. Naopak je velmi vhodné jíst fermentované potraviny a obecně potraviny, které hojí střevo. Ke zvážení je také podpořit nastolení vhodného mikrobiomu probiotickými doplňky stravy. Pomoci mohou i některé vybrané potraviny, jako oregano, česnek, zázvor nebo hřebíček.

Zdroj: celiac.com, wikipedia.org, thecandidadiet.com