bochniky

Největší riziko bezlepkové diety? Nedostatek vlákniny! Zkuste naše tipy

Při přechodu na bezlepkovou dietu čeká celiaka-začátečníka mnoho změn. Vyloučit potraviny, na které jsme odjakživa zvyklí, není procházka růžovým sadem. Přináší prosté nahrazení klasických obilných výrobků nějaká rizika? Podle vědců ano.

Denní příjem vlákniny je v Česku totiž obecně nedostatečný, strava není pestrá a jíme málo zeleniny. Především celozrnné pečivo tak v populaci patří mezi důležité zdroje vlákniny. U celiaků může příjem vlákniny ještě klesat, protože pekařské výrobky bez lepku jsou na vlákninu často chudé.

Zdravější střevní osídlení, pozitivní vliv na trávení a ochrana před civilizačními chorobami

Dostatečný příjem vlákniny přitom blahodárně působí na samotná střeva, která čistí a chrání je tak například před rakovinou, důležitý je ale také pro náš kardiovaskulární systém, chrání před cukrovkou, obezitou nebo vysokým cholesterolem.

Kolik vlákniny denně bychom měli sníst? Obvykle se doporučuje příjem zhruba 20‒35 gramů. Tolik vlákniny získáme při konzumaci asi 400‒500 gramů zeleniny.

Co zařadit do bezlepkového jídelníčku

Pokud jí celiak pestře, není s příjmem vlákniny velký problém. Skvělým zdrojem jsou luštěniny, ovoce a zelenina (především jablka, banány, brokolice a kořenová zelenina) či brambory. Do některých bezlepkových výrobků se přidávají také na vlákninu bohatá semena psyllia či lnu. Všechny tyto zdroje jsou bohaté na vlákninu rozpustnou ve vodě, která v těle bobtná a vyžaduje tak současný dostatečný příjem tekutin.

Nerozpustná vláknina je pro tělo neméně důležitá a obsahují ji opět len, ořechy, semínka, květák, cuketa či slupky ovoce a rajčat.

Máte rezervy? Zařazujte vlákninu obezřetně

Pokud cítíte, že ve vašem jídelníčku vláknina chybí, zařazujte ji postupně. Trávicí trakt si na ni musí zvyknout a skoková nebo vysoká jednorázová konzumace může vyvolat střevní problémy, zácpu či průjem. Navíc hrozí snížení vstřebávání některých minerálů.